Τα 5 πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στα κουταβάκια

Κοινοποιήστε :

Είναι σίγουρο ότι όταν σκέφτεστε ένα νέο κουταβάκι στο σπίτι, σας έρχεται στο μυαλό μια ιδανική κατάσταση, με ένα χαριτωμένο ζωάκι που θα είναι λίγο σκανταλιάρικο, αλλά ταυτόχρονα πολύ χαριτωμένο. Μια παρέα για αγκαλίτσες και πολύ παιχνίδι. Όμως, ξεχνάτε δύο πράγματα: Πολλοί συνειδητοποιημένο κηδεμόνες ζώων, υιοθετούν πλέον σκυλάκια που εγκαταλείφθηκαν ή αδέσποτα ζωάκια που κατέληξαν σε κάποιο καταφύγιο. Όσο μεράκι κι αν έχουν οι άνθρωποι που φροντίζουν τα ζώα στα καταφύγια, η επαφή των ζώων με πολλαπλά άλλα ζώα άγνωστου υγειονομικού καθεστώτος, που μπορεί να κουβαλούν διάφορες μολυσματικές ασθένειες, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Έτσι κι αλλιώς τα νεαρά ζώα είναι κατεξοχήν ευαίσθητα ζώα, καθώς δεν έχουν ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιο κάτω σας παρουσιάζονται οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες που συναντάμε στα κουταβάκια. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα ύποπτα σημάδια, για να μπορέσετε να κινητοποιηθείτε γρήγορα, εφόσον χρειαστεί.

Διάρροια

Ίσως το πιο συχνό πρόβλημα υγείας που βλέπουμε στα κουταβάκια, είναι η διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό, π.χ. μια απότομη αλλαγή στη διατροφή ή χορήγηση κάποιας ακατάλληλης τροφής για νεαρά σκυλάκια. Συνήθως με λήψη απλών μέτρων, π.χ. διόρθωση της διατροφής, η διάρροια υποχωρεί σε λίγες ημέρες.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως η διάρροια μπορεί να προκαλείται από πιο σοβαρά αίτια και να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, ιδιαίτερα αν η διάρροια περιέχει αίμα ή είναι πολύ δύσοσμη. Π.χ. η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε εντερικά παράσιτα, σε βακτηριακές μολύνσεις, σε ιώσεις του πεπτικού συστήματος, κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές η διάρροια συνήθως είναι έντονη και το ζώο σας θα έχει πιθανώς και άλλα συμπτώματα, όπως έντονο πόνο, πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση. Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να απειλήσει τη ζωή του νεαρού σας κατοικίδιου.

Παρβοεντερίτιδα

Συνήθως η παρβοεντερίτιδα εμφανίζεται σε κουτάβια, ηλικίας από δύο έως έξι μηνών, ιδιαίτερα σε αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί με όλα τα απαιτούμενα εμβόλια για τον ιό. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα, καθώς ο ιός βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κόπρανα των μολυσμένων ζώων. Τα συμπτώματα της εντερικής μορφής της νόσου είναι τα εξής: έντονη αιμορραγική διάρροια, εμετός, κατάπτωση, ανορεξία, πυρετός και έντονη απώλεια βάρους. Ο ιός επίσης επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα τα μολυσμένα κουταβάκια αφυδατώνονται και εμφανίζουν έντονη αδυναμία. Ταχυκαρδία, κοιλιακός πόνος και υποθερμία είναι επίσης συμπτώματα της παρβοϊωσης.

Δεν υπάρχει φάρμακο για τον ιό. Ωστόσο, μπορεί να γίνει αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της μόλυνσης, ιδιαίτερα για τα πολύ νεαρά κουτάβια, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα αναπτυγμένο και για τον λόγο αυτό είναι πολύ ευαίσθητα. Συχνά απαιτείται νοσηλεία, για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, χορήγηση φαρμάκων για τη μείωση των εμετών, καθώς και χορήγηση αντιβιοτικών. Εφόσον υπάρχει κτηνιατρική επίβλεψη και φροντίδα, το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να φτάσει στο 70%.

Υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη της παρβοϊωσης, τα οποία πρέπει να γίνονται στα κουτάβια στην ηλικία των 6, 9 και 12 εβδομάδων.
Μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα και να παραχθεί επαρκής ποσότητα αντισωμάτων, τα κουτάβια σας δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ανεμβολίαστα σκυλιά ή σκυλιά αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος, δηλαδή μέχρι τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

Kennel cough

Το πιο συχνό αναπνευστικό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε στα κουτάβια είναι το λεγόμενο “kennel cough” ή βήχας του κυνοτροφείου. Είναι μια ίωση του αναπνευστικού που μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε κουτάβια όσο και σε ενήλικους σκύλους. Στην ασθένεια αυτή προκαλείται φλεγμονή στην τραχεία και τους βρόγχους, τους αεραγωγούς που οδηγούν τον αέρα στους πνεύμονες. Προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται αερογενώς, συνήθως όταν ένα άρρωστο ζώο φταρνιστεί ή απλά εκπνεύσει. Μαζί με τον ιό μπορεί να επιπλακούν και βακτήρια και να προκαλέσουν μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή την νεαρών ζώων.

Είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια. Η μόλυνση κατά κύριο λόγο γίνεται αερογενώς, από μολυσμένα σταγονίδια αέρα. Συνήθως μολύνονται ζώα που βρίσκονται σε χώρους που συνωστίζονται, όπως καταφύγια, εκτροφεία, ξενοδοχεία σκύλων, διαγωνισμούς σκύλων, κλπ. Αν το ζώο σας εμφανίσει την ασθένεια και έχετε και άλλους σκύλους στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν και αυτά.

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε στα κουτάβια σας, αν αρρωστήσουν με το “kennel cough” είναι οξύς βήχας, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει. Το ζώο σας μπορεί να παρουσιάσει ανορεξία και δεν θα είναι τόσο ζωηρό. Τέλος, αν η κατάσταση εξελιχθεί σε πνευμονία, το σκυλάκι σας θα έχει έντονη δύσπνοια.

Αν τα συμπτώματα του ζώου σας είναι ελαφριά, μπορεί να χρειαστεί μόνο ξεκούραση και να μην απαιτηθεί θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 5-7 ημέρες. Ωστόσο, αν υπάρξει επιπλοκή από βακτήριο υπάρχει κίνδυνος το κουτάβι σας να αναπτύξει πνευμονία. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών, Επίσης, αν το ζώο σας έχει έντονο βήχα, μπορεί να χρειαστεί χορήγηση φαρμάκων για την καταστολή του βήχα και βρογχοδιασταλτικά αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Τέλος, το σκυλάκι σας πιθανόν να χρειαστεί χορήγηση πιο εύγευστης τροφής, αν δεν τρώει.

Συνήθως ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει να εμβολιάσετε το ζώο σας για το kennel cough εφόσον το ζώο σας θα επισκεφθεί κάποιο χώρο όπου θα έρθει σε επαφή με άγνωστα ζώα. Σε ξενοδοχεία σκύλων, ούτως ή άλλως, για να γίνει δεκτό ένα ζώο, συνήθως ζητούν να έχει εμβολιαστεί για την ασθένεια αυτή.

Εμετός

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν εμετό στον κουτάβι σας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως να έφαγε γρήγορα το φαγητό του ή να έφαγε κάτι από τα σκουπίδια που ερέθισε το στομάχι του. Αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο εμετό και το ζώο σας γενικά είναι ευδιάθετο, χρειάζεται να προσέξετε λίγο τη διατροφή του και το πρόβλημα θα υποχωρήσει.

Ωστόσο, αν το ζώο σας κάνει συνεχώς εμετούς, ιδιαίτερα αν είναι πολύ νεαρό, χρειάζεται να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας.

Ψύλλοι

Η παρασίτωση από ψύλλους μπορεί να σας δημιουργήσει πραγματικό πονοκέφαλο. Ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του χρόνου, το περιβάλλον μπορεί να είναι γεμάτο από ψύλλους. Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά μαύρα έντομα, που τόσο αυτοί όσο και οι ακαθαρσίες τους φαίνονται πάνω στο ζώο σας σαν κόκκοι πιπεριού. Το ζώο σας θα αρχίσει να ξύνεται έντονα, θα τινάζει το κεφάλι του και θα ξύνει ιδιαίτερα τα αυτιά του. Πιθανώς να δείτε να του λείπουν και κομμάτια από το τρίχωμά του, ιδιαίτερα στη ράχη του.

Από την ηλικία των δύο εβδομάδων είναι καλό να ξεκινήσετε τη χορήγηση φαρμάκων για ψύλλους. Ο κτηνίατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος να σας συμβουλεύσει για τα σκευάσματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθώς και πώς να τα χορηγήσετε.

Scroll to Top