Ο σκύλος μου τρώει τα κακά του. Τι πρέπει να κάνω;

Κοινοποιήστε :

Είναι κάτι που για τα ανθρώπινα δεδομένα είναι αηδιαστικό: το χαριτωμένο σκυλάκι μας να τρώει τα δικά του κόπρανα, ή τα κακά άλλων σκύλων ή και των γάτων μας. Είναι όμως πραγματικά τόσο περίεργη συμπεριφορά ή είναι κάτι που συμβαίνει γενικότερα και δικαιολογείται μέχρι κάποιο βαθμό;

Θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συμπεριφορά των κατοικίδιών μας, η οποία επιστημονικά ονομάζεται κοπροφαγία. Αν δεν το έχει εμφανίσει ο δικός σας ο σκύλος, μάθετε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά συχνή, φτάνοντας σε ένα ποσοστό γύρω στο 30% των σκύλων.

Φυσιολογικά στη φύση παρατηρείται αυτή η συμπεριφορά, σε κάποιες περιπτώσεις. Οι σκύλες από ένστικτο γλύφουν τα νεογέννητα κουταβάκια στην περιοχή του πρωκτού για να διεγείρουν την αφόδευση. Στη συνέχεια, μπορεί να φάνε τα κόπρανα των μικρών τους, για να διατηρήσουν την περιοχή της φωλιάς καθαρή και για να απομακρύνουν τις μυρωδιές που μπορεί να προσελκύσουν εχθρούς.

Τα κουταβάκια συχνά μιμούνται τις μαμάδες τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να τα δούμε να τρώνε τα κόπρανά τους ή τα κόπρανα άλλων σκύλων ή γάτων. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν και φυσιολογικά σταματάει γύρω στην ηλικία των εννιά μηνών.

Λόγοι που ο σκύλος σας μπορεί να τρώει κόπρανα

Στους ενήλικους σκύλους δεν παρατηρείται συχνά η κοπροφαγία. Κάποια εξαίρεση μπορεί να συμβεί όταν πρόκειται για κόπρανα γάτων, καθώς η πεπτική οδός στις γάτες είναι σχετικά κοντή και στα κόπρανα περιέχονται και άπεπτες τροφές, με αποτέλεσμα να τα κάνει ελκυστικά για τα σκυλιά,

Στις περιπτώσεις που το ζώο σας τρώει κόπρανα συστηματικά, θα πρέπει να διαχωρίσετε πρωταρχικά αν αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με διατροφικές διαταραχές ή με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που προκαλούν αύξηση όρεξης ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό πρώτα να αποκλειστούν τα όποια παθολογικά αίτια και στη συνέχεια να ελεγχθεί αν η κακή αυτή συνήθεια συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς.

Παθολογικά αίτια

Αν ένα ζώο εμφανίσει κοπροφαγία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι αν το ζώο πάσχει από κάποια από τις πιο κάτω παθολογικές καταστάσεις:

  • Διαβήτης, ασθένειες του θυρεοειδούς και άλλες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της όρεξης
  • Έντονος παρασιτισμός ή ελλιπής διατροφή, που προκαλεί στο ζώο ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά
  • Προβλήματα στη λειτουργία των εντέρων που οδηγεί σε κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Μη παθολογικά αίτια

Σε περίπτωση που έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια που προκαλούν την κατανάλωση κοπράνων, η προσοχή μας στρέφεται πλέον σε άλλη κατεύθυνση. Αναζητούμε πιθανές αιτίες που οδηγούν το ζώο σε αυτή τη συμπεριφορά. Οι πιο συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κοπροφαγία είναι οι εξής:

  • Προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή μας.
  • Ανία και αίσθημα απομόνωσης όταν διαμένουν σε έναν περιορισμένο χώρο και δεν έρχονται σε συχνή επαφή με τους ιδιοκτήτες τους
  • Άγχος και φόβος ότι θα τιμωρηθούν σε περίπτωση που κατά λάθος κάνουν τα κακά τους μέσα στο σπίτι

Μπορεί ένας σκύλος να αρρωστήσει όταν φάει κόπρανα;

Τα κόπρανα περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό μικροβίων, όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, κλπ. Επίσης, περιέχουν διάφορα είδη παρασίτων, όπως εντερικά παράσιτα. Με την κατανάλωσή τους το ζώο μας μπορεί να αρρωστήσει, ακόμα και αν τα ζώα από τα οποία προέρχονται τα κόπρανα δεν έχουν κλινικά συμπτώματα.

Πώς να κάνετε το ζώο σας να σταματήσει να τρώει κόπρανα

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας τρώει κόπρανα εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων προβλημάτων, πχ. λόγω ελλιπούς διατροφής, τότε για να σταματήσετε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να δουλέψετε για τη λύση του προβλήματος.

  • Χορήγηση βιταμινών
  • Χορήγηση ενζύμων
  • Χρήση απωθητικών προϊόντων για τον ψεκασμό των κοπράνων

Τα πιο κάτω μέτρα θα βοηθήσουν:

  • Εφόσον έχετε γάτες στο σπίτι, προσπαθήστε να κρατήσετε την άμμο των γάτων σας μακριά από τον σκύλο σας. Αν αυτό είναι δύσκολο, προσπαθήστε να καθαρίζετε την άμμο μόλις την χρησιμοποιούν οι γάτες σας.
  • Κρατήστε την περιοχή που βρίσκεται ο σκύλος σας όσο γίνεται πιο καθαρή.
  • Εκπαιδεύστε το ζώο σας να μην τρώει κόπρανα και επιβραβεύστε το όταν υπακούει στις οδηγίες σας δίνοντάς του κάποιο κεραστικό.
Scroll to Top