Δυσκολεύεστε να δώσετε χάπια στη γάτα σας; Μάθετε μικρά μυστικά για να τα καταφέρετε

Κοινοποιήστε :

Κι αν ο γάτος σας αρρωστήσει και χρειαστεί να πάρει χάπια; Πιστεύετε ότι είναι κάτι εύκολο να ανοίξετε το στόμα του και να τα βάλετε μέσα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι! Ωστόσο, όταν το ζώο σας χρειάζεται θεραπεία, πρέπει να επιστρατεύσετε όλη τη φαντασία σας για να τα καταφέρετε.

Τι τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δώσετε χάπια στη γάτα σας;

Θα σας παρουσιάσουμε διάφορες τεχνικές και θα σας πούμε κάποια μυστικά για το πώς μπορείτε να δώσετε με επιτυχία χάπια στις γάτες σας. Διαλέξτε όποια ταιριάζει πιο πολύ στην προσωπικότητα του μικρού σας φίλου.

Βάλτε το χάπι στο στόμα του γάτου σας

Ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος για να δώσετε ένα χάπι στη γάτα σας είναι ανοίγοντας το στόμα της και βάζοντάς το μέσα. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο!

Αυτά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε:

  • Μην προσπαθήσετε να δώσετε το χάπι στο ζώο σας όταν τρώει, παίζει ή περιποιείται το τρίχωμά του.
  • Προσεγγίστε τη γάτα σας ήρεμα και μην την τρομάξετε.
  • Είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι και αποφασιστικοί. Αν έχετε νευρικότητα ο γάτος σας θα το καταλάβει και θα αντιδράσει.
  • Καλύτερα να έχετε τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου, ώστε ο ένας να συγκρατήσει με ασφάλεια το ζώο και ο άλλος να ανοίξει το στόμα του και να βάλει το χάπι μέσα.
  • Αν το ζώο σας αντιδράει και υπάρχει κίνδυνος να σας γρατσουνίσει, μπορείτε να το τυλίξετε με μια πετσέτα για να το συγκρατήσετε καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε το στόμα του ζώου σας για να του βάλετε ένα χάπι μέσα, παρατηρήστε προσεκτικά το ζώο σας. Μήπως δείχνει να είναι ιδιαίτερα στρεσσαρισμένο ή θυμωμένο; Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι καλύτερα να μην διακινδυνεύσετε τη σωματική σας ακεραιότητα! Καλό θα είναι να σκεφτείτε κάποια άλλη τεχνική.

  • Πάρτε το χάπι με το ένα χέρι σας και με το άλλο κρατήστε το κεφάλι του γάτου σας με τον αντίχειρα από τη μία μεριά του σαγονιού και τον δείκτη από την άλλη μεριά του σαγονιού.
  • Σηκώστε το κεφάλι του ζώου σας λίγο προς τα πάνω.
  • Με το άλλο χέρι κατεβάστε την κάτω σιαγόνα και ανοίξτε το στόμα.
  • Χρησιμοποιώντας τον δείκτη σας πάτε πάνω από τη γλώσσα του ζώα σας και βάλτε το χάπι όσο πιο πίσω μπορείτε.
  • Κλείστε το στόμα της γάτας σας.
  • Τρίψτε ελαφρά το λαιμό της για κάποια δευτερόλεπτα για να την κάνετε να καταπιεί.
  • Αφήστε το κεφάλι του ζώου και παρατηρήστε αν γλύψει με τη γλώσσα του τα χείλη του (αυτό σημαίνει ότι το ζώο έχει καταπιεί το χάπι).
  • Αφού δώσετε το χάπι χαϊδέψτε και επαινέστε τη γάτα σας και δώστε της ένα κεραστικό. Είναι σημαντικό να συνδέσει τη διαδικασία με κάτι ευχάριστο, για να το θυμάται την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να της δώσετε χάπια.

Τα χάπια δοξυκυκλίνης μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό στον βλεννογόνο του οισοφάγου. Γι’ αυτό αν δώσετε στη γάτα ή το γατάκι σας κάποιο χάπι που περιέχει δοξυκυκλίνη, είναι καλό να βεβαιωθείτε ότι αυτό θα προωθηθεί στο στομάχι του. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον το ζώο σας φάει μετά τη χορήγηση του χαπιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε στη γατούλα σας με μια σύριγγα λίγο νερό ή κάποιο άλλο εύγεστο υγρό, π.χ. ζωμό από κοτόπουλο ή ζουμί από κονσέρβα τόνου, ώστε το χάπι να προωθηθεί στο στομάχι.

Βάλτε το χάπι στο φαγητό της γάτας σας

Αν είναι αδύνατο να ανοίξετε το στόμα της γάτας σας για να της δώσετε χάπια, δοκιμάστε να τα βάλετε στο φαγητό της.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να χορηγείται μαζί με τροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα χάπια μπορούν να δίνονται με το φαγητό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φάρμακα, αν και αυτά είναι λίγα, που πρέπει να χορηγούνται όταν το στομάχι του ζώου είναι άδειο. Οπότε, ελέγξτε πάντα τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου που σας έδωσε ο γιατρός σας.

Εφόσον μπορείτε να δώσετε το χάπι με την τροφή της γάτας σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι νηστική! Απομακρύνετε το φαγητό του ζώου σας τουλάχιστον για 12 ώρες πριν προσπαθήσετε να του δώσετε τα χάπια του.
  • Πάρτε μια πολύ μικρή ποσότητα μαλακής τροφής (μισό κουταλάκι) και κρύψτε το χάπι μέσα στην τροφή.
  • Επιλέξτε μία τροφή που να αρέσει ιδιαίτερα στον γάτο σας. Καλό θα είναι να έχει έντονη μυρωδιά και γεύση, ώστε να καλύψει τη μυρωδιά και τη γεύση του χαπιού. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιήσετε μια εύγεστη κονσέρβα, ή ένα κομμάτι μαλακό τυρί (θα μπορούσατε ακόμα και να κάνετε σκόνη το χάπι και να το βάλετε στο ζουμί από μία κονσέρβα τόνου).
  • Βάλτε την τροφή με το χάπι στο πιατάκι της γάτας σας ή προσφέρετέ την στο ζώο σας με το χέρι σας (εκτός αν τα χάπια περιέχουν ουσίες που δεν πρέπει να ακουμπήσετε με γυμνά χέρια, π.χ. μετρονιδαζόλη).
  • Εφόσον βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας έχει φάει το χάπι, δώστε του την υπόλοιπη ποσότητα από το γεύμα του.

Δώστε το χάπι βάζοντάς το σε ένα “pill-pocket” 

Αν η γάτα σας ξεχωρίζει το χάπι που έχετε βάλει στο φαγητό της και τρώει μόνο τη λιχουδιά μέσα στην οποία προσπαθήσατε να το κρύψετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να κρύψετε το χάπι μέσα σε ένα “pill pocket”.

Για αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία ειδική εύγεστη πάστα που είναι εύπλαστη. Δημιουργήστε με αυτήν κάτι σαν μια μικρή θήκη και μέσα σε αυτήν βάλτε το χάπι. Στη συνέχεια πιέστε το σημείο από το οποίο βάλατε το χάπι, ώστε το χάπι να κρυφτεί στο εσωτερικό. Παρουσιάστε στο ζώο σας το κρυμμένο μέσα στην πάστα χάπι σαν να είναι κεραστικό. Η έντονη μυρωδιά της πάστας καλύπτει τη μυρωδιά του χαπιού και πολλοί γάτοι τρώνε το χάπι χωρίς να το αντιληφθούν.

Δώστε το χάπι χρησιμοποιώντας ένα “pill popper” ή “pill giver” 

Αν δεν μπορείτε να δώσετε στον γάτο σας τα χάπια που πρέπει να πάρει ούτε βάζοντάς τα στο στόμα του, ούτε βάζοντάς τα στο φαγητό του ή σε λιχουδιές, μην τα παρατάτε. Υπάρχουν και τα “pill poppers”.

Τι είναι όμως τα “pill poppers”; Πρόκειται για μικρά εργαλεία, σαν πλαστικές σύριγγες, που στο ένα άκρο τους έχουν μια εσοχή για να μπαίνει το χάπι και στην άλλη άκρη έχουν ένα έμβολο για να μπορεί να σπρώχνει το χάπι. Αντί να βάλετε το χέρι σας μέσα στο στόμα του ζώου σας, βάζετε το “pill popper” από το πλάι του στόματός του ζώου και στη συνέχεια πιέζετε το έμβολο για να προωθηθεί το χάπι μέσα στο στόμα του ζώου σας, πίσω στον λαιμό του, ώστε να το καταπιεί.

Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε να δώσετε το χάπι ακόμα και αν είστε μόνη/μόνος σας. Με λίγη εξάσκηση μπορείτε να κάνετε θαύματα!

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε ώστε να βάλετε το “pill popper” πάνω από τη γλώσσα του ζώου σας και όχι κάτω από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή το χάπι δεν θα προωθηθεί στον οισοφάγο του ζώου και στη συνέχεια στο στομάχι του, αλλά στην τραχεία του και θα προκαλέσει πνιγμό.

Pill popper ή giver

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε;

  • Ετοιμάστε το χάπι ώστε να είναι καλά τοποθετημένο στην εσοχή του “pill popper”.
  • Βεβαιωθείτε ότι το έμβολο είναι καλά τραβηγμένο, ώστε να μπορεί να σπρώξει το χάπι στο πίσω μέρος της γλώσσας της γάτας σας.
  • Με το δυνατό σας χέρι συγκρατήστε το κεφάλι του ζώου σας.
  • Με την άκρη του “pill popper’ ανοίξτε το στόμα του ζώου σας, πιέζοντάς το να μπει στο πλάι του στόματος, πίσω από τους κυνόδοντες. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν δόντια.
  • Στη συνέχεια σπρώξτε ελαφρά το εργαλείο για να φτάσει στο πίσω μέρος του στόματος του γάτου σας και πιέστε το έμβολο. Αν οι κινήσεις σας είναι σωστές, το χάπι θα είναι πλέον μέσα στο στόμα του ζώου και το ζώο σας θα το καταπιεί.

Λύσεις ανάγκης αν δεν καταφέρετε να δώσετε το χάπι στον γάτο σας

Και αν δεν καταφέρνετε να δώσετε το χάπι στη γάτα σας ό,τι και να δοκιμάσετε; Υπάρχουν γάτες που αντιλαμβάνονται ακόμα και την πρόθεσή μας να τις πλησιάσουμε για να τις δώσουμε χάπια!

Σας προτείνουμε τους πιο κάτω εναλλακτικούς τρόπους-λύσεις ανάγκης:

  • Αν πρόκειται για αποπαρασίτωση, διαλέξτε να χρησιμοποιήσετε αμπούλα αντί για το κλασικό χάπι. Υπάρχουν πλέον αμπούλες που έχουν συνδυαστική δράση τόσο για εξωπαράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια, ακάρεα) όσο και για ενδοπαράσιτα (σκουλήκια εντέρου).
  • Κάντε καθημερινές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας για χορήγηση των φαρμάκων σε ενέσιμη μορφή (εφόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα ενέσιμα σκευάσματα).
  • Για κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ενέσιμα φάρμακα μακράς διαρκείας (π.χ. αντιβίωση διάρκειας 10 ημερών ή κορτιζόνη διάρκειας 30 ημερών).
  • Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες, π.χ. εμβολιασμός για θεραπεία τριχοφάγου, αντί για χορήγηση χαπιών καθημερινά για περίοδο τουλάχιστον 3 εβδομάδων.
Scroll to Top