Μήπως ο σκύλος σας έχει πόνο στα αυτιά; Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια της ωτίτιδας και ποια η θεραπεία;

Κοινοποιήστε :

Ο σκύλος σας ξύνει τα αυτιά του ή κουνάει το κεφάλι του έντονα, συνήθως προς τη μία πλευρά και δείχνει έντονο πόνο και ενόχληση; Μπορεί να έχει ωτίτιδα. Οι ωτίτιδες είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που παρατηρούνται στους σκύλους. Το πιο συνηθισμένο είδος ωτίτιδας είναι η εξωτερική ωτίτιδα, που είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου και με αυτή θα ασχοληθούμε στο άρθρο μας.

Ποιοι σκύλοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ωτίτιδες; Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν;

Υπάρχουν ορισμένοι σκύλοι που εμφανίζουν πιο εύκολα ωτίτιδα σε σχέση με κάποιους άλλους. Επίσης, κάποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ωτίτιδας. Συγκεκριμένα, όταν υπάρχουν τα εξής, η πιθανότητα για φλεγμονές στα αυτιά αυξάνεται:

 • ανατομικές ιδιαιτερότητες (φυλές με μακριά πτερύγια αυτιών όπως Cocker Spaniel, Springer Spaniel, κλπ, ζώα με στενούς ακουστικούς πόρους, π.χ. Shar-Peis, ζώα με πολλές τρίχες μέσα στον ακουστικό πόρο, π.χ. Caniche)
 • υπερβολική υγρασία (π.χ. όταν μπαίνει νερό στα αυτιά του ζώου στο μπάνιο, ύστερα από κολύμπι, κλπ)
 • αποφρακτική νόσος του αυτιού (νεοπλασία, πολύποδες, κλπ)
 • γενικευμένες ασθένεια (π.χ. αυτοάνοσες ασθένειες, μεταβολικές διαταραχές)
 • τραύματα στα αυτιά

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια της ωτίτιδας στους σκύλους και τα κουτάβια;

Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Κάποια αίτια, όπως π.χ. τα ξένα σώματα, είναι τα άμεσα αίτια της φλεγμονής. Αντίθετα, κάποια άλλα αίτια, όπως συγκεκριμένα μικρόβια και μύκητες, επιπλέκονται δευτερογενώς σε μία υφιστάμενη φλεγμονή του αυτιού.

Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα αυτιά ενός σκύλου ή ενός κουταβιού είναι τα εξής:

 • Ξένα σώματα (π.χ. άγανα) τα οποία μπαίνουν μέσα στο αυτί
 • Ψώρα (ακάρεα)
 • Τροφική αλλεργία
 • Ατοπία (περιβαλλοντική αλλεργία)
 • Ενδοκρινοπάθειες, όπως υποθυρεοειδισμός
 • Αυτοάνοσες ασθένειες
 • Πολύποδες
 • Τραύματα στα αυτιά
 • Νεοπλασίες

Όλα τα πιο πάνω προβλήματα κάνουν τον ακουστικό πόρο πιο ευαίσθητο σε βακτηριακές και μυκητιακές μολύνσεις, οι οποίες επιπλέκουν δευτερογενώς τις φλεγμονές στα αυτιά των σκύλων.

Τι συμπτώματα θα έχει ο σκύλος σας αν έχει ωτίτιδα;

Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό των φλεγμονών στα αυτιά των σκύλων και των κουταβιών είναι ότι είναι ιδιαίτερα επίπονες.

Πολλά σκυλιά τινάζουν το κεφάλι τους προς τη μία μεριά, αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο ένα αυτί ή και στις δύο πλευρές αν η φλεγμονή υπάρχει και στα δύο αυτιά. Ξύνουν τα αυτιά τους, στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την ενόχληση που νιώθουν. Τα αυτιά εξωτερικά συχνά εμφανίζονται ερυθρά και ερεθισμένα από το ξύσιμο. Επίσης, μπορεί να έχουν μια δυσάρεστη οσμή και εμφανίζουν ένα μαύρο ή καφέ έκκριμα.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι απότομη ή προοδευτική.

Σε περιπτώσεις χρόνιων ωτίτιδων, ή ωτίτιδων που υποτροπιάζουν, τα πτερύγια των αυτιών εμφανίζονται παχυμένα και με κρούστες. Ο ακουστικός πόρος συχνά γίνεται πιο στενός από το φυσιολογικό.

Όταν ένα σκυλί έχει έντονο πόνο εξαιτίας ωτίτιδας μπορεί να τινάζει το κεφάλι του και να ξύνει το αυτί του πολύ έντονα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα στο πτερύγιο του αυτιού, το οποίο ονομάζεται ωταιμάτωμα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σπάζουν αιμοφόρα αγγεία στο πτερύγιο του αυτιού, τρέχει αίμα το οποίο πήζει μέσα στο πτερύγιο του αυτιού και προκαλεί φούσκωμα και πόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωτίτιδας στους σκύλους;

Αρχικά γίνεται λήψη ιστορικού και στη συνέχεια γίνεται κλινική εξέταση του ζώου. Εφόσον το ζώο ξύνει τα αυτιά του, μπορεί να υπάρχουν δείγματα αυτοτραυματισμού στα πτερύγια του αυτιού και στη γύρω περιοχή. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα και ίσως πάχυνση του δέρματος. Τέλος, ο σκύλος ή το κουτάβι σας μπορεί να τινάζει το κεφάλι και να δείχνει πόνο κατά την ψηλάφηση των αυτιών.

Η ασφαλής διάγνωση της ωτίτιδας μπορεί να γίνει μόνο με την ωτοσκόπηση του αυτιού. Σε αυτήν, γίνεται επισκόπηση του ακουστικού πόρου και του τυμπάνου του αυτιού με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου, του ωτοσκοπίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις για να γίνει η ωτοσκόπηση με ασφάλεια αρκεί η πολύ καλή συγκράτηση του ζώου. Ωστόσο, στις πιο κάτω περιπτώσεις, για να μην υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει ο σκύλος ή το κουτάβι σας κατά την ωτοσκόπηση και να κινδυνεύσει με τραυματισμό ή ακόμα και ρήξη του τυμπάνου, η ωτοσκόπηση πρέπει να γίνει υπό ηρέμηση ή ακόμα και γενική αναισθησία:

 • αν το ζώο πονάει πολύ
 • αν ο ακουστικός πόρος έχει φράξει εξαιτίας συγκέντρωσης ωτικού εκκρίματος
 • αν υπάρχει στένωση του ακουστικού πόρου λόγω έντονης φλεγμονής
 • αν το ζώο δεν συνεργάζεται

Εφόσον υπάρχει υποψία παρασιτικής, μυκητιακής ή μικροβιακής μόλυνσης, κατά την ωτοσκόπηση γίνεται και λήψη δείγματος ωτικού εκκρίματος για μικροσκοπική εξέταση ή/και καλλιέργεια.

Ποια είναι η θεραπεία της ωτίτιδας στους σκύλους;

Σε περίπτωση που η ωτίτιδα προκαλείται εξαιτίας κάποιου ξένου σώματος στο εσωτερικό του αυτιού, πρέπει να γίνει αφαίρεσή του από τον ακουστικό πόρο.

Αν το αίτιο είναι κάποιο παράσιτο (ψώρα) ή κάποιο μικρόβιο ή μύκητας, τότε γίνεται χορήγηση ωτικών σταγόνων με συνδυασμό αντιβιοτικών, αντιμυκητιακών και αντιπαρασιτικών ουσιών.

Ωστόσο, αν η φλεγμονή στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου είναι πολύ έντονη, είναι καλύτερα να γίνεται για κάποιες μέρες χορήγηση αντιφλεγμονωδών, ώστε να υποχωρήσει πρώτα η φλεγμονή. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρχει βελτίωση της εικόνας του εσωτερικού του αυτιού, γίνεται θεραπεία με ωτικές σταγόνες.

Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ωτικού εκκρίματος στο εσωτερικό του αυτιού, είναι καλύτερα να γίνεται πρώτα πλύση και καθαρισμός του αυτιού και στη συνέχεια θεραπεία με ωτικές σταγόνες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έκπλυση του αυτιού, αλλά και η αφαίρεση ξένων σωμάτων, απαιτεί το ζώο να είναι απόλυτα ακίνητο, ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός ή/και ρήξη του τυμπάνου.

Πολλοί σκύλοι με χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ωτίτιδες έχουν αλλεργίες ή υποθυρεοειδισμό.

Εφόσον ο σκύλος σας εμφανίζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα ωτίτιδες, εκτός από την αντιμετώπιση της κατάστασης, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και αν το ζώο έχει και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που δεν αφήνει το ζώο να απαλλαγεί από τις φλεγμονές των αυτιών. Πολλοί σκύλοι με χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ωτίτιδες έχουν αλλεργίες ή υποθυρεοειδισμό. Αν δεν ελεγχθεί αυτό το πρόβλημα υγείας, οποιαδήποτε θεραπεία για τις ωτίτιδες θα έχει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Scroll to Top