Τι θα δείτε αν ο σκύλος σας έχει εξάρθρημα επιγονατίδας;

Κοινοποιήστε :

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι μια από τις πιο συχνές ορθοπεδικές παθήσεις του σκύλου. Αυτό που παρατηρεί ο κηδεμόνας του ζώου είναι ότι όταν περπατά το ζώο, μπορεί ξαφνικά να σηκώσει ένα ή και τα δύο από τα πίσω πόδια του πάνω. Στη συνέχεια περπατά στα τρία πόδια ή χοροπηδάει και μετά από 2-3 βήματα, ξαναβάζει το πόδι ή τα πόδια του στο έδαφος και συνεχίζει να περπατάει κανονικά.

Σε ποιους σκύλους εμφανίζεται το εξάρθρημα επιγονατίδας και τι το προκαλεί;

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας παρατηρείται κυρίως στις μικρόσωμες φυλές (π.χ. Chihuahua, Maltese, Pekinese, Pincher κ.α.). Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά όταν τα ζώα είναι νεαρής ηλικίας, δηλαδή όταν είναι ακόμα κουτάβια.

Στο εξάρθρημα επιγονατίδας αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι η επιγονατίδα βγαίνει προσωρινά από τη φυσιολογική θέση της στο γόνατο. Ύστερα από λίγη ώρα επανέρχεται στη φυσιολογική της θέση.

Η πάθηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την άρθρωση του γόνατος κατά την ανάπτυξη του ζώου. Δηλ. το πρόβλημα δεν οφείλεται στη διατροφή, την άσκηση ή τον τρόπο ζωής του ζώου.

Ποια είναι τα συμπτώματα σε έναν σκύλο με εξάρθρημα επιγονατίδας;

Στα περισσότερα ζώα το πρόβλημα είναι αμφοτερόπλευρο, δηλαδή επηρεάζονται και τα δύο πίσω πόδια. Ο σκύλος σας μπορεί να κάνει αυτό το χαρακτηριστικό «χοροπηδητό» που αναφέραμε κάπου-κάπου, καθημερινά ή όλο και συχνότερα με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να το βλέπουμε όταν το ζώο περπατάει, αλλά και όταν καλπάζει ή τρέχει.

Αυτό που θα δείτε στον σκύλο σας είναι καθώς περπατάει σηκώνει ξαφνικά το ένα ή και τα δύο πίσω πόδια πάνω. Στη συνέχεια περπατάει στα τρία πόδια ή χοροπηδάει με τα πίσω πόδια και μετά από 2-3 βήματα ξαναβάσει το πόδι ή τα πόδια του στο έδαφος και συνεχίζει να περπατάει φυσιολογικά.

Κατά την κλινική εξέταση βλέπουμε ότι κατά τις κινήσεις του γόνατος η επιγονατίδα φεύγει από τη θέση της και στη συνέχεια επιστρέφει στην κανονική της θέση. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό ακόμη και από τους κηδεμόνες των ζώων όταν τους βάλουμε να ψηλαφήσουν το γόνατο του ζώου που έχει πρόβλημα.

Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου η αστάθεια αυτή στην άρθρωση (η επιγονατίδα δηλαδή να μπαινοβγαίνει στη θέση της) χειροτερεύει. Το ζώο πονάει και δημιουργούνται αλλοιώσεις/οστεόφυτα στο γόνατο. 

Ο πόνος στην αρχή είναι ελαφρύς αλλά αργότερα γίνεται έντονος. Το ζώο αρχίζει να δυσκολεύεται να περπατήσει, να πηδήξει, να ανέβει σκαλιά, κρεβάτια ή κάποιο ύψος.

Σε περίπτωση που δημιουργηθεί οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, αυτή δεν μπορεί να ιαθεί. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται χειρότερη και προκαλεί περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία στο ζώο. Άρα, σημαντικό είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται γρήγορα, πριν προλάβει να προκληθεί οστεοαρθρίτιδα και μόνιμες αλλοιώσεις στο γόνατο.

Θεραπεία του εξαρθρήματος της επιγονατίδας στους σκύλους

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για έλεγχο της φλεγμονής και του πόνου. Ωστόσο αυτή θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα και όχι την αιτία, η οποία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Με την πάροδο του χρόνου θα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο το ζώο.

Η οριστική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας είναι η χειρουργική αποκατάσταση της άρθρωσης, για την οποία υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Η τεχνική που θα επιλεγεί για κάθε ζώο εξαρτάται ανάλογα με την ανατομία της άρθρωσης του σκύλου σας και την έκταση του προβλήματός του.

Μετά την εγχείρηση πρέπει να περιορίσετε τη δραστηριότητα του σκύλου σας για 6-8 εβδομάδες. Αρχικά το ζώο σας πρέπει να πηγαίνει μόνο σύντομους και αργούς περιπάτους και να μην έχει άλλη άσκηση. Μετά από 6-8 εβδομάδες γίνονται ακτινογραφίες για αξιολόγηση της ανάρρωσης του ζώου. Αν όλα είναι όπως πρέπει, το ζώο μπορεί να επανέλθει σταδιακά στη φυσιολογική του δραστηριότητα.

Scroll to Top