Τι προκαλεί τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κοινοποιήστε :

Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε ότι τα προβλήματα των νεφρών στις γάτες είναι πολύ συχνά, ιδιαίτερα στα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι μια γάτα με χρόνια νεφρική νόσο δεν δείχνει ότι είναι άρρωστη μέχρι να καταστραφεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των νεφρών. Μόνο όταν η ζημιά επεκταθεί σε περισσότερο από 70% των νεφρών, η νεφρική νόσος μετατρέπεται σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και το ζώο ξεκινάει να εμφανίζει συμπτώματα. Μάλιστα, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια.

Ποιες γάτες εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα με τα νεφρά;

Η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει κυρίως τις ηλικιωμένες γάτες. Μάλιστα το ποσοστό εμφάνισης μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 30% σε ζώα ηλικίας μεγαλύτερης των 10 χρόνων. Για τον λόγο αυτό ο τακτικός έλεγχος της λειτουργίας των νεφρών είναι πολύ σημαντικός για τις γάτες μεγάλης ηλικίας.

Ωστόσο και οι νεαρές γάτες μπορούν να προσβληθούν. Μάλιστα ένα ποσοστό 10-15% από τα ζώα που αρρωσταίνουν μπορεί να έχουν ηλικία μικρότερη των τριών ετών. Ιδιαίτερα αν μία γάτα είναι μολυσμένη με FeLV (Ιογενής Λευχαιμία της γάτας) ή FIP (Λοιμώδης Περιτονίτιδα της γάτας), η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στους νεφρούς σε νεαρή ηλικία αυξάνεται σημαντικά.

Η καταστροφή στους νεφρούς αρχίζει μήνες ή χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της χρόνιας νεφρικής νόσου στις γάτες;

Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις. Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι εξής:

 • Ιδιοπαθής διάμεση νεφρίτιδα: Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γάτων δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την έναρξη της εκφύλισης του παρεγχύματος των νεφρών. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 50%. Στις περιπτώσεις αυτές η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να είναι ένα εκφυλιστικό φαινόμενο, που οφείλεται στη γήρανση του οργανισμού.
 • Ιογενείς λοιμώξεις όπως το FeLV (Ιογενής Λευχαιμία της γάτας) ή το FIP (Λοιμώδης Περιτονίτιδα της γάτας)
 • Ουρόλιθοι ή πέτρες στους νεφρούς
 • Πολυκυστική νεφρική νόσος: συχνή στις Περσικές γάτες
 • Μολύνσεις των νεφρών από βακτήρια που προκαλούν πυελονεφρίτιδα
 • Σπειραματονεφρίτιδα: φλεγμονή και καταστροφή του τμήματος των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα
 • Νεοπλασίες στους νεφρούς: συχνότερα το λεμφοσάρκωμα

Τι συμπτώματα θα δείτε στη γάτα σας αν έχει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια;

Εφόσον η γάτα σας εμφανίσει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί αρχικά να μην έχει κανένα σύμπτωμα ή να παρουσιάσει μόνο πολυουρία/πολυδιψία που θα συνεχίστει για εβδομάδες ή μήνες. Οπότε αν παρατηρήσετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό από ότι συνήθως και αφήνει μεγαλύτερες επιφάνειες υγρές στην άμμο της είναι καλό να πάτε στον κτηνίατρό σας για ένα check-up.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, το ζώο σας θα εμφανίσει διάφορα συμπτώματα:

 • Σε περίπου 70% των περιπτώσεων υπάρχει απώλεια βάρους, ανορεξία, αφυδάτωση και ίσως εμετοί.
 • Καθώς το ζώο δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά συστατικά από την τροφή του, δεν μπορεί να διατηρήσει το βάρος του. Θα δείτε μια γρήγορη απώλεια μυϊκής μάζας και βάρους.
 • Το ζώο μπορεί να εμφανίζει λήθαργο και κατάπτωση.
 • Το τρίχωμα του ζώου πιθανώς να είναι θαμπό και μπορεί να υπάρχει απώλεια τριχώματος.
 • Μπορεί να εμφανιστεί ουρολοίμωξη.
 • Σε προχωρημένα στάδια πιθανώς θα δούμε έλκη στο στόμα και δύσοσμη αναπνοή, εμετούς και διάρροια.
 • Τέλος, μπορεί να υπάρχουν και αλλοιώσεις στα μάτια, όπως αιμορραγία, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, κλπ.

Υπάρχει θεραπεία αν η γάτα σας έχει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια;

Το αν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε μια γάτα εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι και από ποια είναι η αιτία που την προκαλεί.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Επίσης, μάθετε για την ειδική διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει μια γάτα που έχει πρόβλημα στα νεφρά στο ειδικό άρθρο μας.

Scroll to Top