Χριστουγεννιάτικο γεύμα για τη γάτα σας; Δεν είναι καλή ιδέα…

Κοινοποιήστε :

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι γεμάτο από πολλά και πεντανόστιμα φαγητά που οι γάτες σας σίγουρα θέλουν να δοκιμάσουν. Αρκετές φορές δεν μπορείτε να αντισταθείτε να δώσετε ένα “κέρασμα” στα αξιαγάπητα κατοικίδιά σας. Ακόμα και αν εσείς αντισταθείτε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, όταν το γιορτινό γεύμα τελειώσει, τα υπολείμματα φαγητού και ποτού να μείνουν εκτεθειμένα στα τραπέζια και στους πάγκους της κουζίνας, δίνοντας στα χωρίς επίβλεψη γατάκια σας τη δυνατότητα να έχουν ένα “λουκούλλειο” γεύμα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα του γιορτινού τραπεζιού που μπορεί να βλάψουν σοβαρά τους μικρούς σας φίλους. Κάποια από αυτά είναι τοξικά για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, ενώ κάποια άλλα, αν και δεν είναι τοξικά, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές στα ζώα σας, καθώς δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το πεπτικό σύστημα μιας γάτας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κλήσεων στις κτηνιατρικές κλινικές για έκτακτα περιστατικά, που μπορεί να σχετίζονται με διάρροιες, εμετούς, δυσκοιλιότητα, κατάποση ξένων σωμάτων ή και λήθαργο.

Ποιες όμως τροφές που βρίσκουμε συχνά σε γιορτινά τραπέζια πρέπει να κρατήσετε μακριά από τις γάτες και τα γατάκια σας;

Γαλοπούλα και κόκαλα

Αν και θα μπορούσατε να δώσετε μια μικρή ποσότητα άπαχου κρέατος γαλοπούλας χωρίς κόκαλα στα ζώα σας, ωστόσο η πέτσα και όλα τα υπόλοιπα μέρη του πουλιού είναι εξαιρετικά λιπαρά και μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ζώο σας. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσουν σε παγκρεατίτιδα, μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή της γάτας σας.

Επίσης, αν οι γάτες σας φάνε κάποιο κομμάτι γαλαπούλας που έχει κόκαλο, υπάρχει περίπτωση να το καταπιούν και αυτό να προκαλέσει απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα, που θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Γέμιση και σάλτσες

Το ωμό σκόρδο και τα ωμά ή μαγειρεμένα κρεμμύδια μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα και αναιμία εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να βρεθούν σε συνοδευτικές σάλτσες, γέμιση γαλοπούλας, κλπ, συνιστάται να μην τα ταΐζετε στα κατοικίδια ζώα σας.

Επίσης, όλα αυτά τα φαγητά συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που εκτός από την υπερβολική δίψα και ούρηση, μπορεί να προκαλέσει στα κατοικίδιά σας δηλητηρίαση από νάτριο.

Σταφίδες

Πολλά εορταστικά γλυκά περιέχουν σταφίδες. Οι σταφίδες είναι τοξικές για τις γάτες. Αν και η κατανάλωσή τους δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις γάτες, ωστόσο ακόμα και μια μικρή ποσότητα θα κάνει κάποιες γάτες πολύ άρρωστες. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σοκολάτα

Συχνά έχουμε τη συνήθεια να αφήνουμε τυλιγμένες σοκολάτες κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν δωράκια. Σίγουρα αυτό είναι μια πρόκληση για τους γάτους μας, που βρίσκουν ένα παιχνίδι για να παίξουν. Ωστόσο, αν τα ζώα μας φάνε σοκολάτα, ανάλογα με το είδος της και την ποσότητα που θα καταναλώσουν, μπορεί να δηλητηριαστούν. Μέσα στη σοκολάτα περιέχεται μία ουσία, η θεοβρωμίνη, που είναι πολύ τοξική για τους γάτους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από σοκολάτα, η κατανάλωσή της είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας.

Η δηλητηρίαση από σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, υπερδιέγερση, ταχυκαρδία, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις, κώμα και σπάνια θάνατο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ δρα με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους και τις γάτες. Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους μιας γάτας, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο σοβαρά και έντονα. Για τον λόγο αυτό αν χυθεί το ποτό σας τα Χριστούγεννα, απλώς φροντίστε να το καθαρίσετε αμέσως, προτού προλάβει η γάτα σας να το γλείψει. Ακόμα και μια κουταλιά της σούπας αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις γάτες. Επίσης, τα ζώα σας δεν πρέπει να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ στους γάτους μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει εμετό, διάρροια, μειωμένο συντονισμό, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και δυσκολία στην αναπνοή.

Γάλα και γαλακτοκομικά

Πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι στις γάτες αρέσει το γάλα και είναι καλό να πίνουν πού και πού. Το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι σε θέση να επεξεργάζεται γαλακτοκομικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένου και του γάλακτος. Σε περίπτωση κατανάλωσης γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανιστεί στις γάτες μας εμετός και διάρροια.

Συμβουλές για να αποφύγετε τους διατροφικούς κινδύνους των διακοπών:

  • Ενημερώστε τους καλεσμένους σας να μην δώσουν κανένα “μεζεδάκι” στις γάτες σας κατά τη διάρκεια τη εορταστικού γεύματος.
  • Απομακρύνετε αμέσως τα μισογεμάτα πιάτα και ποτήρια και πετάξτε τα αποφάγια άμεσα.
  • Πετάξτε τις σακούλες σκουπιδιών μόλις γεμίσουν.
  • Αν δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα γατάκια σας ώστε να μην φάνε κάτι που θα τα πειράξει, κλείστε τα σε έναν ασφαλή χώρο.
  • Εκπαιδεύστε τις γάτες σας όλο τον χρόνο να μην ανεβαίνουν στους πάγκους και τα τραπέζια.
  • Μάθετε να λέτε όχι στους γάτους σας όταν ικετεύουν να τους δώσετε από το φαγητό σας.
  • Ταίστε τις γάτες σας πριν το γιορτινό τραπέζι, ώστε να μην ψάχνουν αργότερα για περισσεύματα φαγητού.

Τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας καταναλώσει τρόφιμα που είναι τοξικά;

Εάν δείτε ότι η γάτα σας έχει φάει πιθανώς μια τροφή που είναι τοξική ή εμφανίζει συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, λήθαργο ή οτιδήποτε άλλο έξω από το συνηθισμένο, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Scroll to Top