Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι μπορεί να βρουν και να φάνε διάφορα πράγματα που δεν πρέπει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κουτάβια. Διαθέτοντας εξαιρετική όσφρηση, μπορούν πολύ εύκολα να βρουν εύγεστα τρόφιμα, όπου και αν τα έχουμε κρύψει. Ωστόσο, όταν ο “κρυμμένος θησαυρός” είναι κάποιο είδος σοκολάτας, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του κατοικίδιού μας. Μέσα στη σοκολάτα περιέχονται δύο συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στους σκύλους.
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, Χριστούγεννα, Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Πάσχα, κλπ, όταν στο σπίτι μας υπάρχουν πολλά γλυκά και σοκολάτες, ο κίνδυνος τα σκυλιά μας να διαφύγουν της προσοχής μας και να καταναλώσουν σοκολάτα, είναι πολύ αυξημένος.
Γιατί η σοκολάτα είναι τοξική για τους σκύλους;
Μέσα στη σοκολάτα περιέχονται δύο συστατικά, η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη, που σε συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στους σκύλους, ιδιαίτερα η θεοβρωμίνη. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι δεν υπάρχει αντίδοτο για τη θεοβρωμίνη.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν καλά τη θεοβρωμίνη, για τον λόγο αυτό η ουσία δεν είναι ανεκτή από τον οργανισμό τους και μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν επικίνδυνα συμπτώματα που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή των κατοικιδίων σας.
Ποια είδη σοκολάτας είναι πιο επικίνδυνα;
Σκούρη σοκολάτα
Μια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας, μπορεί να περιέχει έως και 4000 mg θεοβρωμίνης. Αυτή είναι μια ποσότητα θεοβρωμίνης ικανή να σκοτώσει ακόμα και ένα μεγαλόσωμο σκυλί, όπως ένα Λάμπραντορ, καθώς η θανατηφόρα δόση θεοβρωμίνης αναφέρεται ότι είναι 100-500 mg / kg σωματικού βάρους στους σκύλους.
Αλλά ακόμη και μαύρες σοκολάτες χαμηλότερης περιεκτικότητας είναι επικίνδυνες για τους σκύλους, οπότε είναι σημαντικό να μην ρισκάρετε να δίνετε ούτε ένα μικρό κομμάτι στα ζώα σας.
Κουβερτούρα
Ίσως είναι η πιο επικίνδυνη σοκολάτα, καθώς έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη. Βέβαια, συνήθως οι κηδεμόνες ζώων δεν προσφέρουν σοκολάτα ζαχαροπλαστικής στα σκυλάκια τους. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους τετράποδους φίλους μας να διαφύγουν της προσοχής μας, να πηδήξουν στον πάγκο της κουζίνας την ώρα που ετοιμάζουμε κάποιο γλυκό και να αρπάξουν μια ποσότητα από τη σοκολάτα που προορίζεται για το σοκολατένιο κέικ μας.
Σοκολάτα γάλακτος
Η σοκολάτα γάλακτος είναι αρκετά λιγότερο επικίνδυνη από τη σκούρη σοκολάτα και τη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής, καθώς η περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, ιδιαίτερα για σκυλάκια μικρότερων φυλών και για κουταβάκια όλων των φυλών, μπορεί να γίνει σημαντικά επικίνδυνη.
Σκόνη κακάο
Το κακάο σε σκόνη περιέχει υψηλή συγκέντρωση θεοβρωμίνης ανά γραμμάριο, οπότε είναι εξαιρετικά τοξικό για τους σκύλους. Σε ζώο μεσαίου βάρους (γύρω στα 10 κιλά), ακόμα και λίγα γραμμάρια σκόνης κακάου θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις.
Λευκή σοκολάτα
Αν το κατοικίδιό σας φάει λευκή σοκολάτα, μάλλον είστε τυχεροί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο το σκυλί σας να υποστεί δηλητηρίαση από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας, καθώς είναι απίθανο να περιέχει τοξική ποσότητα θεοβρωμίνης. Αυτό ισχύει και για όλα τα προϊόντα λευκής σοκολάτας. Ωστόσο, το ζώο σας μπορεί να εμφανίσει διάρροια ή/και εμετό, καθώς η λευκή σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
Πόση σοκολάτα πρέπει να φάει το ζώο σας για να δηλητηριαστεί;
Η επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στον σκύλο σας, θα εξαρτηθεί από το είδος και την ποσότητα της σοκολάτας που έφαγε, αλλά και το μέγεθος του ζώου σας, καθώς ο υπολογισμός της τοξικής δόσης υπολογίζεται βρίσκοντας πόσα γραμμάρια σοκολάτας έφαγε το ζώο ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους.
Μία ποσότητα σοκολάτας που μπορεί να είναι πολύ μικρή για ένα Γερμανικό Λυκόσκυλο, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεγάλη δόση για ένα Τσιουάουα.
Για παράδειγμα σε ένα Λάμπραντορ προβλήματα μπορεί να παρατηρηθούν αφού καταναλώσει 500 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος, ενώ ένα Γιορκσάιρ Τερριέρ αρκεί να καταναλώσει 40 γραμμάρια για να εκδηλώσει συμπτώματα τοξίκωσης.
Επίσης, όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα θεοβρωμίνης περιέχει η σοκολάτα που καταναλώθηκε και όσο πιο μικρό το σωματικό βάρος του σκύλου σας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα δηλητηρίασης.
Τέλος, αν το σκυλάκι σας καταπιεί τη σοκολάτα με το περιτύλιγμα (χαρτί ή αλουμίνιο) μπορεί να αποφύγει τα πολύ σοβαρά συμπτώματα της δηλητηρίασης, επειδή μέρος της σοκολάτας καλύπτεται από το περιτύλιγμα και δεν θα υποστεί πέψη και απορρόφηση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σοκολάτα στα σκυλιά;
Τι θα δείτε όμως στο σκυλάκι σας σε περίπτωση δηλητηρίασης από σοκολάτα; Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα:
- εμετός (μπορεί να περιέχει αίμα)
- διάρροια
- ανησυχία
- υπερδιέγερση
- γρήγορη αναπνοή
- μυϊκός τρόμος
- έλλειψη συντονισμού των κινήσεων
- ταχυκαρδία
- επιληπτικές κρίσεις
- κώμα
- θάνατος από καρδιακή ανακοπή (σπάνια)
Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα;
Η δηλητηρίαση από σοκολάτα συγκαταλέγεται στα επείγοντα περιστατικά για τα οποία πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας, αν μπορείτε, τη συσκευασία της σοκολάτας την οποία κατανάλωσε ο σκύλος σας. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός σας θα μπορέσει να βγάλει συμπέρασμα για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για το ζώο σας, με βάση το είδος και την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωσε, σε σχέση με το σωματικό του βάρος.
Θεραπεία δηλητηρίασης από κατανάλωση σοκολάτας στους σκύλους
Δεν υπάρχει αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από σοκολάτα, καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο στη θεοβρωμίνη.
Η θεραπεία εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που έχει καταναλώσει ο σκύλος σας.
Στις περιπτώσεις “επικίνδυνης” κατανάλωσης σοκολάτας, ο κτηνίατρός σας θα προχωρήσει σε πρόκληση εμετού στο ζώο σας. Επίσης, μπορεί να χορηγήσει ενεργό άνθρακα για να σταματήσει την απορρόφηση της θεοβρωμίνης από το έντερο. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να χορηγείται κάθε τέσσερις έως έξι ώρες για τις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες.
Ανάλογα με τα συμπτώματα του ζώου σας, μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες θεραπείες. Αν το ζώο σας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ θα πρέπει να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για σταθεροποίησή του. Σε περίπτωση έντονης ταχυκαρδίας ή/ και αρρυθμίας, μπορεί να χρειαστεί χορήγηση φαρμάκων για επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμου. Τέλος, αν το ζώο εμφανίζει επιληπτικές κρίσεις, απαιτείται νοσηλεία και παρακολούθηση του ζώου.
Εφόσον η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα, η πρόγνωση είναι καλή και τα περισσότερα ζώα αναρρώνουν πλήρως, ακόμα και αυτά που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα σοκολάτας.