Επείγοντα περιστατικά στις ενήλικες γάτες

Κοινοποιήστε :

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που, αν τα εμφανίσει η ενήλικη γάτα σας, θα πρέπει να σπεύσετε γρήγορα στον κτηνίατρό σας. Ωστόσο, ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αναγνωρίσετε; 

Αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων αισθάνονται πραγματικές τύψεις όταν προσκομίζουν τη γάτα τους σε μια κτηνιατρική κλινική σε άσχημη κατάσταση, καθώς αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να αναγνωρίσουν το πρόβλημα νωρίτερα. Πόσο εύκολο είναι όμως να αντιληφθεί ένας κηδεμόνας ζώου αν η κατάσταση της γάτας τους χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα;

Για να είστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι, πιο κάτω μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τα συχνότερα επείγοντα προβλήματα που παρατηρούνται στις ενήλικες γάτες. Φυσικά, η λίστα δεν είναι εξαντλητική και σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας.

Έντονη δυσκολία στην αναπνοή

Κάθε έντονη δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να τη θεωρείτε ως πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σε περίπτωση που το κατοικίδιό σας αναπνέει με δυσκολία, έχοντας το στόμα ανοιχτό, κάνει έντονες κινήσεις στα κοιλιακά τοιχώματα, βήχει ή κάνει περίεργους ήχους, μιλήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Συνήθως όταν η γάτα σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, έχουν επηρεαστεί οι πνεύμονές της ή οι αεραγωγοί. Αυτό μπορεί να συμβεί ύστερα από τραυματισμό, εξαιτίας συγκεκριμένων αναπνευστικών λοιμώξεων, κάποιας αλλεργικής αντίδρασης, δηλητηρίασης ή ακόμα καρδιοπάθειας ή νεοπλασίας.

Η έντονη αναπνευστική δυσκολία είναι ίσως η κατάσταση που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή σας και την πιο άμεση κινητοποίησή σας για επικοινωνία με τον κτηνίατρο.

Τραυματισμός

Τα πιο συνήθη αίτια τραυματισμών στους ενήλικους γάτους είναι να χτυπηθούν από αυτοκίνητο, να μαλώσουν με κάποιο άλλο γάτο, να τους επιτεθεί κάποιος σκύλος ή να πέσουν από ύψος. Στις περιπτώσεις που εξαιτίας του τραυματισμού το ζώο αιμορραγεί έντονα, έχει εξωτερικά τραύματα ή κατάγματα οστών ή βρίσκεται σε έντονο σοκ, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες τους ότι χρειάζεται να σπεύσουν στον κτηνίατρο.

Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι εξωτερικά εμφανές, το ζώο χρειάζεται να προσκομισθεί σε κτηνίατρο. Μπορεί να υπάρχει εσωτερική αιμορραγία, ή τραύμα στα εσωτερικά όργανα. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να είναι σωτήριες για τη ζωή του γάτου σας.

Πλήρης διακοπή κατανάλωσης φαγητού ή/και νερού

Αρκετές φορές μπορεί να έχετε παρατηρήσει τον γάτο σας να έχει μειωμένη όρεξη να φάει και αυτό να υποχωρεί από μόνο του τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όταν μια γάτα σταματάει τελείως να τρώει, ενώ έχει στη διάθεσή της το συνηθισμένο φαγητό της, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια πολύ σοβαρή παθολογική κατάσταση, όπως νεφρική ανεπάρκεια, εντερική έμφραξη, κλπ.

Εφόσον το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η μη λήψη τροφής μπορεί να προκαλέσει στο κατοικίδιό σας λιπώδη εκφύλιση του ήπατος.

Δηλητηρίαση

Υπάρχουν διάφορες ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές για τις γάτες. Δυστυχώς, οι πιο συχνές περιπτώσεις είναι η εσκεμμένη τοποθέτηση δηλητηριασμένων τροφών (ψακί) από ασυνείδητους ανθρώπους, που δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο αυτό δολοφονούν ζωντανούς οργανισμούς.

Εκτός όμως από την κακοπροαίρετη δηλητηρίαση γάτων, υπάρχουν και αρκετές άλλες ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές για τις γάτες και να μην το γνωρίζετε ή να καταναλωθούν από ατύχημα από τα ζώα σας:

  • Σοκολάτα
  • Φάρμακα (π.χ. ανθρώπινα ή φάρμακα που προορίζονται για άλλα είδη ζώων)
  • Τοξικά για τις γάτες φυτά
  • Καθαριστικά σπιτιού
  • Ποντικοφάρμακα
  • Εντομοκτόνα

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει καταναλώσει κάποια ουσία που μπορεί να είναι τοξική, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Ανωμαλίες στην ούρηση στους αρσενικούς γάτους

Σε περίπτωση που ο γάτος σας σφίγγεται και δεν μπορεί να ουρήσει, πρέπει να σπεύσετε άμεσα σε κτηνίατρο. Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει έμφραξη της ουρήθρας και αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα, το ζώο σας κινδυνεύει. Πολύ γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια, ρήξη της ουροδόχου κύστης και καρδιακή ανακοπή εξαιτίας υψηλών επιπέδων καλίου στο αίμα.

Αρχικά, μπορεί απλά να παρατηρήσετε ότι ο γάτος σας ουρεί έξω από την αμμοδόχο του, σφίγγεται αλλά ουρεί μικρή ποσότητα ούρων, βογγάει και γλύφει συχνά την περιοχή των γεννητικών του οργάνων.

Ακόμα και σε ελαφριές διαταραχές στην ούρηση του γάτου σας, είναι σημαντικό το ζώο σας να εξεταστεί άμεσα από κτηνίατρο. 

Αλλεργική αντίδραση

Οι γάτες σας μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) για διάφορους λόγους, από κάποιο τσίμπημα εντόμου ή ύστερα από τον εμβολιασμό τους. Συνήθως θα παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο, κνίδωση ή φαγούρα. Ωστόσο, το ζώο σας μπορεί να εμφανίσει και έντονη δύσπνοια, λήθαργο, εμετό και διάρροια. Είναι από τις καταστάσεις που χρειάζεται να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Επιληπτικές κρίσεις

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η γάτα σας μπορεί να εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να συμβεί σε ένα διαβητικό ζώο εξαιτίας πολύ χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξαιτίας διαταραχών στους ηλεκτρολύτες, ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως σε νεοπλασίες στον εγκέφαλο ή σε εγκεφαλικό οίδημα. Μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα έκθεσης του ζώου σας σε κάποια τοξική ουσία, όπως ακατάλληλα και μη εγκεκριμένα εξωπαρασιτοκτόνα.

Αν το ζώο σας εμφανίσει μία μόνο επιληπτική κρίση, δεν θα απειλήσει τη ζωή του. Όμως, συνήθως οι κρίσεις εμφανίζονται σε ομάδες και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Εξαίρεση αποτελούν τα επιληπτικά ζώα, τα οποία βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση και αγωγή, εφόσον οι επιληπτικές κρίσεις που παρατηρούνται δεν έχουν αυξηθεί σε συχνότητα ή σοβαρότητα.

Διάρροια και εμετός

Οι διάρροιες και οι εμετοί είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που παρατηρούνται στις ενήλικες γάτες, χωρίς να μας απασχολούν ιδιαίτερα. Π.χ. μπορεί το ζώο μας να φάει κάποια τροφή που δεν θα έπρεπε, όπως αποφάγια και στη συνέχεια να κάνει έναν ή δύο εμετούς και στη συνέχεια με μια προσεκτική διαχείριση της διατροφής του να επανέλθει στα φυσιολογικά του. Σε ποιες περιπτώσεις όμως οι διάρροιες και οι εμετοί θεωρούνται επείγοντα περιστατικά και χρειάζονται κτηνιατρική παρακολούθηση;

Εφόσον οι εμετοί είναι συνεχείς και η διάρροια έντονη ή όταν παρατηρήσετε αίμα, τότε χρειάζεται να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Το ζώο σας μπορεί να αφυδατωθεί πολύ γρήγορα. Η έντονη αφυδάτωση είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου σας και απαιτείται άμεσα ενυδάτωσή του με χορήγηση ορών και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Scroll to Top