Τι σημαίνει όταν δείτε αίμα στα ούρα του σκύλου ή του γάτου σας;

Κοινοποιήστε :

Η αιματουρία, όπως λέγεται η παρουσία αίματος στα ούρα, μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες στους σκύλους και τους γάτους. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες είναι ιδιαίτερα τρομακτικό το κατοικίδιό τους να εμφανίζει αίμα στα ούρα και συνήθως τους κινητοποιεί αμέσως να επικοινωνήσουν με τον κτηνίατρό τους.

Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος ή μια γάτα με αιματουρία;

Τα ούρα συνήθως φαίνονται κόκκινα και, περιστασιακά, εμφανίζονται μέσα σε αυτά πήγματα αίματος. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσία του αίματος στο ούρο δεν είναι έντονη και δεν γίνεται αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες των ζώων.

Ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί την αιματουρία, εκτός από το αίμα στο ούρο, μπορεί να έχουμε κάποια από τα πιο κάτω ευρήματα:

  • Το ζώο ουρεί πιο συχνά ή εμφανίζει δυσκολία στην ούρηση
  • Κοιλιακός πόνος
  • Υποδόριες αιμορραγίες σε ζώα με διαταραχές στην πήξη του αίματος, που φαίνονται σαν μελανιές
  • Ψηλάφηση μάζας κατά την κλινική εξέταση σε ζώα με καρκίνο
  • Διογκωμένος και επώδυνος προστάτης (σε αρσενικούς σκύλους)

Τι μπορεί να προκαλέσει την παρουσία αίματος στο ούρο ενός σκύλου ή γάτου;

Η παρουσία αίματος στα ούρα των σκύλων και γάτων μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό ή κάτι πολύ σύνθετο. Όπως και στις περιπτώσεις της διάρροιας ή του εμετού που μπορει να προκληθούν από κατανάλωση μιας χαλασμένης τροφής, μέχρι εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας, με αντίστοιχο τρόπο η αιματουρία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παθολογικών καταστάσεων, από μικρές διαταραχές μέχρι σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

Τα πιο συχνά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν την παρουσία αίματος στα ούρα των σκύλων και των γάτων είναι τα εξής:

  • Ουρολοιμώξεις (το πιο συχνό αίτιο)
  • Οίστρος (σε θηλυκούς σκύλους)
  • Ιδιοπαθής κυστίτιδα στις γάτες
  • Τραυματισμός στο ουροποιητικό σύστημα
  • Διαταραχές στην πήξη του αίματος
  • Δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο
  • Θρομβοκυτταροπενία
  • Πέτρες στους νεφρούς
  • Φλεγμονή στους νεφρούς
  • Καρκίνος του προστάτη ή άλλες νεοπλασίες (σε αρσενικά σκυλιά)

Συνήθως οι αιτίες της αιμορραγίας του ουροποιητικού συστήματος διαχωρίζονται είτε σε προβλήματα του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος είτε σε προβλήματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η άνω ουροποιητική οδός περιλαμβάνει τους νεφρούς και τους ουρητήρες (τους σωλήνες που συνδέουν τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη). Η κάτω ουροποιητική οδός περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη (στα αρσενικά) και τον κόλπο (στα θηλυκά).

Στις γάτες, υπάρχει μια σχετικά συνηθισμένη μορφή κυστίτιδας, στην οποία δεν παρατηρείται λοίμωξη (κάποια μόλυνση δηλαδή εξαιτίας κάποιου μικροβίου). Ονομάζεται ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας. Η πάθηση αυτή έχει συνδεθεί με το άγχος και στρεσσογόνες αλλαγές στη ζωή και το περιβάλλον του ζώου.

Τι εξετάσεις θα χρειαστεί να γίνουν σε ένα ζώο με αίμα στα ούρα;

Η εξέταση ενός ζώου με αιματουρία αρχίζει με την κλινική εξέταση του ζώου και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στη συνέχεια, ανάλογα με το περιστατικό, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπρόσθετες εξετάσεις:

  • Ανάλυση ούρου
  • Καλλιέργεια ούρου
  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Βιοχημικές αναλύσεις
  • Ακτινογραφίες ή/και υπέρηχος κοιλιάς

Η ανάλυση και καλλιέργεια ούρου απαιτεί συνήθως λήψη ούρου με κυστοκέντηση. Η κυστοκέντηση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος ούρων από την ουροδόχο κύστη, το οποίο δεν έχει επιμολυνθεί από μικρόβια του δέρματος/εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ποια είναι η θεραπεία της αιματουρίας στους σκύλους και τους γάτους;

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την παρουσία αίματος στα ούρα. Ανεξάρτητα από την αγωγή που χορηγείται για την καταπολέμηση του αίτιου του προβλήματος, οι κτηνίατροι συνήθως συνταγογραφούν και αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή παυσίπονα για να μειώσουν την αίσθηση πόνου στους σκύλους ή τους γάτους σας.

Ουρολοιμώξεις: Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σκύλου και γάτας αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνει καλλιέργεια ούρου και αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί ποιο αντιβιοτικό είναι πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Πέτρες στην ουροδόχο κύστη: Οι πέτρες από στρουβίτη μπορούν συνήθως να διαλυθούν με ειδικούς οξινοποιητές ούρου (συνήθως με τη χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής τροφής). Στη συνέχεια είναι σημαντικό να εμποδιστεί ο επανασχηματισμός λίθων από στρουβίτη, συνεχίζοντας τη χορήγηση στο ζώο της ειδικής φαρμακευτικής τροφής. Αν οι λίθοι είναι από οξαλικό ασβέστιο ή άλλου τύπου που δεν μπορεί να διαλυθεί φαρμακευτικά, χρειάζεται να απομακρυνθούν από την ουροδόχο κύστη χειρουργικά.

Καλοήθης υπερπλασία ή νεοπλασία προστάτη: Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί σκύλοι διατρέχουν κίνδυνο για καλοήθη υπερπλασία ή νεοπλασία του προστάτη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιματουρία. Ο ευνουχισμός συνήθως οδηγεί σε αντιμετώπιση του προβλήματος της καλοήθους υπερπλασίας και στη θεραπεία του ζώου.

Καρκίνος: Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Διαταραχές πήξης αίματος: Καταστάσεις που διαταράσσουν τον φυσιολογικό σχηματισμό θρόμβων αίματος μπορούν να προκαλέσουν αιματουρία σε σκύλους ή γάτες. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία (π.χ. χορήγηση βιταμίνης Κ για ορισμένους τύπους δηλητηριάσεων, κλπ).

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα στο ζώο σας;

Σε κάποιες φυλές υπάρχει αυξημένη προδιάθεση για εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων πoυ προκαλούν αιματουρία, όπως για παράδειγμα ουρολοιμώξεις. Αυτή την πληροφόρηση συνήθως τη δίνει ο κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο.

Οι κηδεμόνες αυτών των ζώων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε σε περίπτωση ανησυχητικών σημαδιών να μπορέσουν να τα αντιληφθούν έγκαιρα. Στα ζώα αυτά είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι ρουτίνας, με αιματολογικές εξετάσεις και αναλύσεις ούρου. Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται τακτική παρακολούθηση από τους κηδεμόνες τους κατά τη διάρκεια της ούρησης, ώστε να γίνονται αντιληπτές οι όποιες διαφοροποιήσεις από το φυσιολογικό.

Scroll to Top