Για ποιους λόγους μπορεί να κουτσαίνει ο σκύλος ή ο γάτος σας;

Κοινοποιήστε :

Διάφοροι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν χωλότητα στον σκύλο ή τη γάτα σας. Το κατοικίδιό σας μπορεί να κουτσαίνει εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή εξαιτίας της καταπόνησης ενός ή περισσοτέρων τμημάτων του ποδιού, π.χ. πρόβλημα στις αρθρώσεις, στους τένοντες, στους συνδέσμους, κλπ. Ακόμα, η χωλότητα μπορεί να προκαλείται εξαιτίας μιας ασθένειας. Στην περίπτωση αυτή θα παρατηρούνται και άλλα συμπτώματα στο ζώο σας.

Η αιτία της χωλότητας σε κάποιες περιπτώσεις είναι προφανής: Αν ο σκύλος σας ή η γάτα σας έχει κάταγμα ή εξάρθρημα, μπορεί το ζώο να έχει μια πραγματικά περίεργη στάση του σώματος ή να βλέπετε κάποιο έντονο ή μη πρήξιμο στο πόδι τους. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου εξωτερικά σημάδια τραυματισμού ή φλεγμονής, αν για παράδειγμα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αρθρώσεις ή τους τένοντες.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι ή οι γάτες μπορεί να κουτσαίνουν:

Ξένο σώμα στο πέλμα

Τα πέλματα στα πόδια των σκύλων και των γάτων σας είναι σκληρά και ανθεκτικά. Ωστόσο, αγκάθια, άγανα, κομμάτια γυαλιού, κλπ, μπορεί να τα διαπεράσουν και να καρφωθούν ανάμεσα στα δάκτυλα. Εάν το αντικείμενο είναι μικρό – όπως αγκάθι, για παράδειγμα – μπορείτε να το αφαιρέσετε, να καθαρίσετε την περιοχή και να δείτε αν το πέλμα έχει τραυματιστεί και αν χρειάζεται να το δει ο κτηνίατρός σας.

Αν όμως για παράδειγμα καρφωθεί στο πέλμα του ζώου σας ένα κομμάτι γυαλί, καλό θα είναι να λάβει άμεσα κτηνιατρική φροντίδα. Επίσης, την άνοιξη και το καλοκαίρι, που υπάρχουν πολλά άγανα στη φύση, αυτά μπορεί να μπουν μέσα στα δάκτυλα. Το ζώο σας θα κουτσαίνει, αλλά εσείς πιθανώς να μην μπορείτε να τα δείτε. Τα άγανα μπορούν να προχωρήσουν εντός των δακτύλων και να προκαλέσουν τοπικά φλεγμονή, οπότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει άγανο στο πόδι του.

Θλάση / διάστρεμμα

Θλάση ονομάζεται η ρήξη ή υπερβολική διάταση ενός μυός ή τένοντα (του ιστού που ενώνει έναν μυ με ένα οστό), ενώ διάστρεμμα ονομάζεται η ρήξη ή υπερβολική διάταση ενός συνδέσμου (του ιστού που ενώνει δύο οστά και σταθεροποιεί μια άρθρωση).

Οι θλάσεις και τα διαστρέμματα μπορεί να προκληθούν ύστερα από έντονη και παρατεταμένη άσκηση ή ύστερα από κάποιο τραυματισμό, π.χ. αν το ζώο σας γλιστρήσει, πέσει από ύψος ή πηδήξει ψηλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Τα κλινικά σημάδια των θλάσεων των μυών περιλαμβάνουν πόνο κατά την ψηλάφηση της τραυματισμένης περιοχής, χωλότητα ή απροθυμία κίνησης, οίδημα (πρήξιμο) του μυός και πιθανώς μώλωπες στην προσβεβλημένη περιοχή.

Εξαρθρήματα – Κατάγματα

Τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να υποστούν κάποιο κάταγμα οστού (να το σπάσουν) ή εξάρθρημα (μετατόπιση των οστών μιας άρθρωσης έξω από τα όριά της) εξαιτίας διαφόρων αιτιών. Ωστόσο, συνήθως αυτό συμβαίνει εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων ή εξαιτίας πτώσεων από ύψος.

Τα κατάγματα ταξινομούνται συνήθως σε “ανοικτά” και “κλειστά”. Στα ανοικτά κατάγματα το δέρμα πάνω από το κάταγμα είναι ανοιχτό και το οστό είναι εκτεθειμένο, ενώ στα κλειστά κατάγματα, το δέρμα πάνω από την πληγείσα περιοχή παραμένει άθικτο.

Οποιοδήποτε σημάδι πόνου ή δυσφορίας μετά από ατύχημα ή τραυματισμό μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα ή εξάρθρημα. Καθώς οι τραυματισμοί των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων (θλάσεις και διαστρέμματα) μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό το ζώο να εξεταστεί από κτηνίατρο για να διαπιστωθεί ποιο είναι το πρόβλημα και να γίνει η θεραπευτική αντιμετώπισή του, η οποία είναι διαφορετική στην κάθε περίπτωση.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει χωλότητα στον σκύλο ή τη γάτα σας. Αν το κατοικίδιό σας άρχισε να κινείται λίγο πιο αργά, είναι πιο προσεκτικό όταν ξαπλώνει, όταν σηκώνεται ή όταν αλλάζει στάση, μπορεί να υποφέρει από πόνο στις αρθρώσεις.

Στις γάτες η αναγνώριση της αρθρίτιδας είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους σκύλους. Πολλές γάτες κρύβουν τον πόνο τους πολύ αποτελεσματικά. Ενώ μπορεί μερικές φορές να βλέπουμε τις γάτες να κουτσαίνουν ή να προτιμούν να πατούν περισσότερο στο ένα πόδι σε σχέση με το άλλο, τις περισσότερες φορές οι γάτες που έχουν αρθρίτιδα, απλώς γίνονται λιγότερο ενεργητικές. Την περισσότερη ώρα της ημέρας κοιμούνται ή ξαπλώνουν. Μπορεί να δείχνουν απροθυμία να πηδήξουν σε ψηλές επιφάνειες που ήταν εύκολα προσβάσιμες για αυτές στο παρελθόν.

Δυσπλασία ισχίου

Η δυσπλασία του ισχίου στον σκύλο είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα το οποίο εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές, όπως Great Dane, Mastiff, Rottweiler και Golden Retriever. Για την πάθηση υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Η πάθηση ξεκινάει από σχετικά μικρή ηλικία. Ωστόσο, τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά. Η χρόνια ανώμαλη τριβή των αρθρικών επιφανειών, δημιουργεί σταδιακά οστεοαρθρίτιδα και χωλότητα των οπίσθιων άκρων. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τον χρόνο.

Πανοστεΐτιδα

Η πανοστεΐτιδα είναι μία φλεγμονή των οστών. Προσβάλλει συνήθως κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών, ηλικίας μεταξύ 5 και 12 μηνών.

Είναι μια οδυνηρή κατάσταση που επηρεάζει τα μακριά οστά. Μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών ποδιών και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το ζώο σας θα εμφανίζει χωλότητα και απροθυμία να κινηθεί.

Το κουτάβι σας θα ξεπεράσει το πρόβλημα εφόσον ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι εμφανή, είναι καλύτερα να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι όντως αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει κάτι άλλο και για να διαχειριστείτε τυχόν πόνο που μπορεί να βιώνει το νεαρό ζωάκι σας.

Καρκίνος

Κατά την εξέταση ηλικιωμένων σκύλων ή γάτων που κουτσαίνουν, οι κτηνίατροι πάντα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος όγκος που προκαλεί τη χωλότητα.

Το οστεοσάρκωμα είναι η πιο συχνή νεοπλασία που συναντάμε στα μακριά οστά και προκαλεί πόνο και χωλότητα στους σκύλους και τους γάτους.

Scroll to Top