Kennel cough (λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα) στους σκύλους

Κοινοποιήστε :

Ένα από τα πιο συχνά αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στους σκύλους είναι το λεγόμενο “Κennel cough” ή “Βήχας του κυνοκομείου”. Είναι μια ίωση του αναπνευστικού που μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε κουτάβια όσο και σε ενήλικους σκύλους. Στην ασθένεια αυτή προκαλείται φλεγμονή στην τραχεία και τους βρόγχους, τους αεραγωγούς δηλαδή που οδηγούν τον αέρα στους πνεύμονες.

Τι προκαλεί τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα στα κουτάβια και στους σκύλους; Πώς μεταδίδεται;

Το “kennel cough” ή λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από τον ιό της παραϊνφλουέντζας του σκύλου. Ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, συνήθως όταν ένα άρρωστο ζώο φταρνιστεί ή απλά εκπνεύσει. Μαζί με τον ιό μπορεί να επιπλακούν και βακτήρια (συνήθως Bordetella Bronchiseptica), καθώς και άλλοι ιοί και να προκαλέσουν μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ζώου σας.

Το “kennel cough” είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια. Συνήθως μολύνονται ζώα που βρίσκονται σε χώρους που συνωστίζονται, όπως ξενοδοχεία σκύλων, καταφύγια, εκτροφεία, διαγωνισμούς σκύλων, πάρκα σκύλων κλπ. Αν το ζώο σας εμφανίσει την ασθένεια και έχετε και άλλους σκύλους στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν και αυτοί.

Το στρες, ο κακός αερισμός και η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία πιστεύεται ότι αυξάνουν την ευαισθησία των σκύλων στον βήχα του κυνοκομείου.

Τι συμπτώματα θα έχει ο σκύλος σας αν κολλήσει kennel cough;

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε στα κουτάβια ή τους ενήλικους σκύλους σας, αν αρρωστήσουν με το “kennel cough” είναι οξύς βήχας, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει. Ο βήχας γίνεται πιο έντονος όταν το ζώο σας ενθουσιαστεί για κάποιον λόγο (π.χ. όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας επιστρέφει στο σπίτι). Επίσης, τα νεαρά ζώα που τραβάνε πολύ στη βόλτα τους, μπορεί να εμφανίσουν πολύ έντονο βήχα (σε μορφή παροξυσμού) εξαιτίας της πίεσης του κολάρου στον λαιμό τους.

Ο σκύλος σας, σας δίνει την εντύπωση ότι κάτι έχει εγκλωβιστεί στον λαιμό του και προσπαθεί να το βγάλει (οι περισσότεροι κηδεμόνες νομίζουν ότι το ζώο τους κατάπιε κάποιο κόκαλο και έχει σταθεί στον λαιμό του). Επίσης μπορεί να παρουσιάσει ανορεξία και δεν θα είναι τόσο ζωηρός. Τέλος, αν η κατάσταση εξελιχθεί σε πνευμονία, ο σκύλος σας θα έχει και έντονη δύσπνοια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως περίπου 5-10 ημέρες μετά την επαφή με κάποιο μολυσμένο σκύλο. Μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 εβδομάδες, αν και τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά μέσα σε λίγες ημέρες. Πιστεύεται ότι τα σκυλιά μπορούν να παραμείνουν μεταδοτικά για αρκετές εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι η θεραπεία του kennel cough στους σκύλους;

Στις ήπιες μορφές της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας ο σκύλος σας μπορεί απλά να χρειαστεί ξεκούραση και επιτήρηση για μία με δύο εβδομάδες, ώσπου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στο διάστημα της ανάρρωσης είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε για τη βόλτα του ζώου σας κολάρο στον λαιμό του. Η τραχεία είναι ήδη ερεθισμένη λόγω της φλεγμονής. Η πίεση του κολάρου, ιδιαίτερα αν το ζώο σας τραβάει στη βόλτα, θα χειροτερέψει την κατάσταση. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε harness, το ειδικό λουρί που μπαίνει στο στήθος του ζώου και όχι στον λαιμό του.

Αν ο βήχας του ζώου σας είναι έντονος, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει φάρμακα για τη μείωση του βήχα και την ανακούφισή του ζώου σας. Σε περίπτωση που το σκυλάκι σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, μπορεί να δοθούν και αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν οι αεροφόροι οδοί και το ζώο σας θα ανακουφιστεί. Επίσης, ίσως χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών για την πρόληψη των δευτερογενών επιπλοκών από βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.

Ωστόσο, αν ο σκύλος σας έχει συμπτώματα όπως γρήγορη αναπνοή, πυρετό, ανορεξία ή είναι ληθαργικός χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν εμφανιστεί επιπλοκές. Στην περίπτωση αυτή το ζώο σας σίγουρα θα χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία, καθώς μπορεί να έχει αναπτυχθεί μιας σοβαρής μορφής πνευμονία.

Τα περισσότερα σκυλιά με kennel cough αναρρώνουν πλήρως εντός τριών εβδομάδων. Ωστόσο, σε νεαρά κουτάβια, σε σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας ή σε ζώα με άλλες ιατρικές παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί ως και έξι εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωση.

Αν έχετε και άλλα σκυλιά στο σπίτι, τα οποία ήρθαν σε επαφή με το άρρωστο ζώο σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν και αυτά. Παρακολουθήστε τα στενά τις επόμενες ημέρες, μήπως εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να εμβολιάσετε το κουτάβι ή τον ενήλικο σκύλο σας για kennel cough;

Συνήθως ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει να εμβολιάσετε το ζώο σας για το Kennel cough εφόσον αυτό θα επισκεφθεί κάποιο χώρο όπου θα έρθει σε επαφή με άγνωστα ζώα. Σε ξενοδοχεία σκύλων, πολύ συχνά, για να γίνει δεκτό ένα ζώο, ζητούν να έχει εμβολιαστεί για την ασθένεια αυτή – ιδανικά έναν μήνα προηγουμένως.

Επίσης, θα σας συστήσει να κάνετε σε ετήσια βάση το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα εφόσον πηγαίνετε συχνά τον σκύλο σας σε πάρκα σκύλων ή σε μέρη όπου συχνάζουν πολλοί σκύλοι (π.χ. παραλίες για σκύλους, μέρη για grooming, εκθέσεις ή διαγωνισμούς ζώων, κλπ).

Scroll to Top