Γιατί ξύνει η γάτα σας το αυτί της; Μήπως έχει ψώρα;

Κοινοποιήστε :

Μήπως η γάτα σας ξύνει υπερβολικά τα αυτιά της ή κουνάει έντονα το κεφάλι της; Υπάρχει περίπτωση να έχει παρασιτική μόλυνση, από ακάρεα, τα οποία προκαλούν ψώρα στα αυτιά. Είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει. Τόσο γιατί είναι φοβερή ενόχληση για το ζώο σας, αλλά και γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις γάτες που έχουν ψώρα στα αυτιά μπορούν να ξύνονται στα αυτιά τόσο έντονα ώστε να τραυματιστούν και να δημιουργήσουν πληγές ή ακόμα και ωτοαιμάτωμα (σχηματισμός αιματώματος στο αυτί εξαιτίας ρήξης κάποιου αγγείου). Ή ακόμα χειρότερα, να προκαλέσουν τραυματισμό στο εσωτερικό του αυτιού και σπάσιμο του τυμπάνου.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, είναι πιο συχνό στα γατάκια. Επίσης, είναι πάρα πολύ μεταδοτικό. Αν αρρωστήσει κάποιο ζώο του σπιτιού σας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα ζώα σας, τόσο σκύλοι όσο και γάτες. Για τον λόγο αυτό, πάντα η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε όλα τα ζώα του σπιτιού. Μην ανησυχήσετε όμως για εσάς, δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Τι προκαλεί την ψώρα των αυτιών στις γάτες;

Η ψώρα στα αυτιά τόσο στα γατάκια όσο και στις γάτες προκαλείται από ένα παράσιτο, που ονομάζεται Otodectes cynotis (για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη ψώρα ονομάζεται ωτοδεκτική ψώρα). Το παράσιτο αυτό είναι άσπρο σε χρώμα και πολύ μικρό σε μέγεθος (περίπου όσο ένας κόκκος αλατιού). Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους το περνούν μέσα στο αυτί των ζώων. Αν κοιτάξετε μέσα στο αυτί του μολυσμένου ζώου σας, μπορείτε να δείτε τα παράσιτα με γυμνό μάτι, να κινούνται πολύ γρήγορα.

Τι θα δω στο γατάκι ή στη γάτα μου αν εμφανίσει ψώρα στα αυτιά;

Η παρουσία των παρασίτων στο αυτί του ζώου σας προκαλεί τοπικό ερεθισμό και φλεγμονή. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το ζώο σας είναι τα εξής:

  • Ξύσιμο των αυτιών, του κεφαλιού και του λαιμού
  • Σε κάποιες μόνο περιπτώσεις το ξύσιμο μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλα μέρη του σώματος
  • Έντονο και συχνό τίναγμα του κεφαλιού
  • Καφέ, δύσοσμο έκκριμα στο εσωτερικό του αυτιού (φαίνεται όπως τους κόκκους του καφέ)

Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει ψώρα στα αυτιά, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Το ζώο σας μπορεί να αισθάνεται μεγάλη δυσφορία και η άμεση έναρξη θεραπευτικής αγωγής θα το ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, η φλεγμονή που προκαλείται στο αυτί μπορεί να προχωρήσει στο εσωτερικό του αυτιού και να προκαλέσει πολύ σοβαρή ωτίτιδα, ρήξη του τυμπάνου, απώλεια της ακοής του ζώου και πρόβλημα στην ισορροπία του.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα ζώο με ωτοδεκτική ψώρα, μπορεί να εμφανιστούν και σε ζώα που έχουν μολύνσεις στα αυτιά από άλλα αίτια. Ο κτηνίατρός σας θα διαγνώσει την ασθένεια εφόσον εντοπίσει τα ακάρεα στα αυτιά του ζώου σας, είτε βλέποντάς τα με ένα ειδικό εργαλείο, το ωτοσκόπιο, είτε με μικροσκοπική εξέταση δείγματος εκκρίματος που θα πάρει από το αυτί. Σε περίπτωση που το ζώο σας αντιδράει πολύ κατά την εξέταση λόγω του μεγάλου ερεθισμού στην περιοχή, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση των παρασίτων. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης θα γίνει με την ανταπόκριση του ζώου στη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψώρα στα γατάκια και τις ενήλικες γάτες;

Η θεραπεία της ψώρας των αυτιών στα γατάκια και τις γάτες περιλαμβάνει αρχικά τον καλό καθαρισμό των αυτιών του μολυσμένου ζώου, για την απομάκρυνση του εκκρίματος που υπάρχει σε αυτά. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα χορηγήσει στο ζώο ωτικές σταγόνες με φάρμακο που σκοτώνει τα παράσιτα. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί στο σπίτι, εφόσον ο ιδιοκτήτης του ζώου μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του κτηνιάτρου για τη σωστή τοποθέτηση των σταγόνων στα αυτιά του ζώου αρκετές φορές την ημέρα. Επίσης, καλό θα είναι να γίνει και θεραπεία του ζώου για εξωπαράσιτα, σε περίπτωση που υπάρχουν ακάρεα και σε άλλα σημεία του σώματός του. Η πλήρης θεραπεία συνήθως επιτυγχάνεται σε μία με δύο εβδομάδες.

Όπως ήδη αναφέραμε, η ωτοδεκτική ψώρα είναι πολύ μεταδοτική, οπότε αν έχετε και άλλα ζώα στο σπίτι, γάτους ή σκύλους, φροντίστε να γίνει θεραπεία σε όλα τα ζώα σας. Επίσης, θα πρέπει να καθαρίσετε καλά το σπίτι σας για να απαλλαγείτε από τα παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον.

Scroll to Top