Προβληματίζεστε αν θα στειρώσετε τον σκύλο ή τη γάτα σας; Μάθετε κάποια πράγματα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κοινοποιήστε :

Η στείρωση είναι χειρουργική επέμβαση για την αποτροπή αναπαραγωγής του σκύλου ή της γάτας σας. Είναι επέμβαση ρουτίνας που διενεργείται κατά κύριο λόγο σε υγιή και νεαρά ζώα. Οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι ελάχιστοι και τα κατοικίδια ζώα σας είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Εφόσον ακολουθηθούν τα σωστά πρωτόκολλα αναισθησίας και αναλγησίας, συνήθως, είναι δύσκολο να συγκρατήσετε τα αγαπημένα σας κατοικίδια να μην τρέχουν και να πηδούν μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ακόμα και την ίδια νύχτα μετά από αυτήν!

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να στειρώσετε τον σκύλο ή τη γάτα σας;

Η στείρωση δεν πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, επειδή αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων διαταραχών της υγείας, όπως η ακράτεια ούρων. Πρέπει να αφήσετε το κατοικίδιο ζώο σας να ολοκληρώσει πρώτα τη σωματική του ανάπτυξη και στη συνέχεια να προχωρήσετε με την στείρωσή του. Η κατάλληλη ηλικία είναι διαφορετική για κάθε ζώο, καθώς εξαρτάται από τη φυλή, το μέγεθος και άλλους παράγοντες που αφορούν το κατοικίδιο ζώο σας. Ωστόσο, περίπου θα πρέπει να υπολογίζετε ότι η ηλικία αυτή είναι μεταξύ 8 και 12 μηνών για τους σκύλους και μεταξύ 6 και 10 μηνών για τις γάτες.

Γιατί να στειρώσετε τον σκύλο ή τη γάτα σας;

Ίσως να σκέφτεστε ότι όταν στειρώσετε το κατοικίδιο ζώο σας δεν του δίνετε την ευκαιρία να νιώσει την εμπειρία της μητρότητας. Στα ζώα, ωστόσο, η αναπαραγωγή είναι κυρίως ένστικτο και λιγότερο προσπάθεια δημιουργίας οικογένειας.
Επομένως, σε περίπτωση που δεν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το ζώο σας για αναπαραγωγικό σκοπό, όπως αν είστε εκτροφέας, μπορείτε να βρείτε πολλούς λόγους για να επιλέξετε να στειρώσετε τη σκυλίτσα ή τη γατούλα σας

  • Αποτρέπει την εμφάνιση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
  • Αποτρέπει το κατοικίδιο ζώο σας να αναπτύξει πυομήτρα, μία πολύ σοβαρή μόλυνση της μήτρας, που προκαλεί θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού
  • Αποτρέπει την εμφάνιση ψευδοεγκυμοσύνης
  • Σας προστατεύει από δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να έχετε όταν το ζώο σας είναι σε οίστρο, ιδιαίτερα στην περίπτωση των σκύλων (αρσενικά σκυλιά να πηδούν στην αυλή σας προκειμένου να ζευγαρώσουν με τη σκυλίτσα σας, το δικό σας το σκυλί να πηδάει από το μπαλκόνι σε αναζήτηση αρσενικού για ζευγάρωμα, το σπίτι σας να λερώνεται από τα αιμορραγικά εκκρίματα που συνοδεύουν τον οίστρο, κ.λ.π.)

Τέλος, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τον αυξανόμενο αριθμό αδέσποτων σκύλων και γάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους σκύλους, τα καταφύγια είναι γεμάτα από ζώα που αναζητούν απεγνωσμένα ένα σπίτι. Δυστυχώς σε αρκετά από αυτά υπάρχει συνωστισμός επειδή δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να βρουν ένα σπίτι. Σκεφτείτε ότι μη αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κουταβιών για υιοθεσία, αυξάνετε τις πιθανότητες των ζώων αυτών να βρούνε ένα σπίτι.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη στείρωση του σκύλου ή της γάτας σας;

Η στείρωση είναι χειρουργική επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία, έτσι υπάρχουν οι μικροί κίνδυνοι που συνοδεύουν κάθε χειρουργική επέμβαση ρουτίνας που απαιτεί γενική αναισθησία, όπως:

  • αιμορραγία
  • επιπλοκές κατά την αναισθητοποίηση του ζώου
  • μετεγχειρητικές λοιμώξεις
  • μετεγχειρητική φλεγμονή στο σημείο τομής

Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι μικροί, διότι η εγχείρηση γίνεται σε ένα υγιές νεαρό ζώο, σε σύγκριση με μια άλλη χειρουργική επέμβαση, π.χ. πυομήτρα, στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και ένα άρρωστο ζώο, με πιθανές δυσλειτουργίες οργάνων.
Επίσης, σε περίπτωση που η στείρωση γίνει νωρίτερα από ότι πρέπει, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως η ακράτεια ούρων, ο υποθυρεοειδισμός, κ.λ.π. Τέλος, υπάρχει κίνδυνος παχυσαρκίας αν μετά την επέμβαση δεν προσαρμόσετε τη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας στις νέες χαμηλότερες ανάγκες του ζώου σας.

Scroll to Top