Ο σκύλος ή η γάτα σας κουτσαίνει. Τι εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν και ποια η θεραπεία;

Κοινοποιήστε :

Οι σκύλοι και οι γάτοι σας μπορεί να αρχίσουν να κουτσαίνουν ξαφνικά ή προοδευτικά και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αν το σκυλί σας αρχίζει να κουτσαίνει ή ο γάτος σας αρχίσει να κρατάει το πόδι του ψηλά, το ζήτημα μπορεί να είναι τόσο ασήμαντο όσο ένα μικρό αγκάθι στην πατούσα του. Μπορεί όμως να είναι και τόσο σημαντικό, όσο ένας σοβαρός τραυματισμός.

Το αν και πόσο καλά θα αναρρώσει το κατοικίδιό σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αιτία της χωλότητας, η σοβαρότητα της κατάστασης και η χρονική καθυστέρηση μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και του χρόνου διάγνωσης και θεραπείας. Για τον λόγο αυτό, αν δείτε τον σκύλο ή τον γάτο σας να κουτσαίνει, είναι καλό να ζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η χωλότητα του ζώου σας εμφανιστεί απότομα, πρέπει να δράσετε άμεσα.

Τι εξετάσεις θα χρειαστούν αν το κατοικίδιό σας έχει χωλότητα;

Ιστορικό

Αρχικά ο κτηνίατρός σας θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό. Η ηλικία του κατοικιδίου σας, η καταγραφή οποιουδήποτε τραυματισμού, ο χρόνος έναρξης του προβλήματος (ξαφνική ή σταδιακή εμφάνιση), η σοβαρότητα της χωλότητας και το εάν εμπλέκονται περισσότερα του ενός άκρα, όλα λαμβάνονται υπόψη για τη διάγνωση της αιτίας του προβλήματος.

Κλινική εξέταση

Στη συνέχεια, χρειάζεται να γίνει μια πλήρης κλινική εξέταση του σκύλου ή της γάτας σας για να προσδιοριστεί πού ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αρχικά γίνεται παρατήρηση της στάσης του ζώου καθώς και του τρόπου βάδισης. Κατόπιν γίνεται ψηλάφηση των οστών, των αρθρώσεων και των μυών του σκύλου ή της γάτας σας για τον εντοπισμό ανωμαλιών όπως διογκώσεων, πόνου, κριγμού, μειωμένου εύρους κίνησης αρθρώσεων, περιοχές ατροφίας μυών, κλπ. Ιδιαίτερα στους γάτους, είναι σημαντική η προσεκτική εξέταση των άκρων και του δέρματος για πρήξιμο και πληγές που συμβαίνουν στην περίπτωση δαγκωμάτων.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον το ζώο έχει κάποιο κάταγμα, εξαιτίας του έντονου πόνου, πιθανώς να μην επιτρέψει την κλινική εξέταση, ιδιαίτερα οι γάτες. Σε αυτήν την περίπτωση η εξέταση θα χρειαστεί να γίνει υπό ηρέμηση ή γενική αναισθησία.

Αρκετές φορές είναι δύσκολο να γίνει παρατήρηση της βάδισης στις γάτες, καθώς μπορεί να αρνούνται να περπατήσουν. Καταρχήν θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που δεν υπάρχουν εμπόδια στην κίνηση του ζώου και δεν υπάρχουν μέρη όπου οι γάτες μπορούν να κρυφτούν και είναι δύσκολο να βγουν. Μπορεί να είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε τη γάτα σας στη μία πλευρά του δωματίου και το κλουβάκι της στην άλλη άκρη, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι θα επιλέξει να αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό. Επειδή ο γάτος σας μπορεί να αρνηθεί να περπατήσει στην αίθουσα εξέτασης στον κτηνίατρο, καλό θα είναι να τραβήξετε ένα βίντεο του ζώου σας στο σπίτι σας, όπου αισθάνεται άνεση και ασφάλεια.

Άλλες εξετάσεις

Ωστόσο, το ιστορικό και η κλινική εξέταση σπάνια μπορεί να οδηγήσουν στην τελική διάγνωση της αιτίας της χωλότητας. Συνήθως απαιτούνται και εξειδικευμένες εξετάσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις εξής:

  • ακτινογραφία
  • βιοψία
  • ανάλυση αίματος (για μολυσματικές ή αυτοάνοσες ασθένειες)
  • συλλογή και εξέταση αρθρικού υγρού.
  • υπερηχογράφημα
  • αξονική τομογραφία (CT)
  • μαγνητική τομογραφία (MRI)
pug, puppy, dog

Ποια είναι η θεραπεία της χωλότητας στους σκύλους και τις γάτες;

Η θεραπεία για την χωλότητα του σκύλου ή του γάτου σας θα εξαρτηθεί από την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι από πολύ απλή, να περιορίζεται π.χ. σε λίγες ημέρες ανάπαυσης. Μπορεί να είναι μέχρι πολύ πολύπλοκη, απαιτώντας χειρουργική επέμβαση, περαιτέρω εξετάσεις και μακρύ χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας.

Ωστόσο, αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις: όσο πιο γρήγορα εξετάσει το ζώο σας ο κτηνίατρος και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ας δούμε όμως τη θεραπεία που θα χρειαστεί ο σκύλος ή ο γάτος σας, ανάλογα με το πρόβλημα που τους έκανε να κουτσαίνουν:

Τραύμα στο πέλμα από ξένα σώματα

Τα ξένα σώματα που έχουν σφηνωθεί στην πατούσα ή ανάμεσα στα δάχτυλα του σκύλου ή του γάτου σας, όπως αγκάθια, κομμάτια γυαλιού, άγανα, κλπ, πρέπει να αφαιρούνται άμεσα. Συχνά, αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να διασφαλιστεί ότι όλο το ξένο υλικό αφαιρείται από την περιοχή. Στη συνέχεια χρειάζεται έκπλυση της περιοχής, αντισηψία και μπορεί τοπική χορήγηση αντιβιοτικών. Πιθανόν να χρειαστεί και χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα, καθώς και χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (για έλεγχο της φλεγμονής και του πόνου).

Θλάση / Διάστρεμμα

Για μη σοβαρές αιτίες χωλότητας (θλάσεις- διαστρέμματα) ο περιορισμός της άσκησης της γάτας ή του σκύλου σας ή η πλήρης ανάπαυση για μερικές ημέρες είναι συνήθως επαρκή. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί και χορήγηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών για κάποιες μέρες και παρακολούθηση του ζώου για να διαπιστωθεί εάν η χωλότητα βελτιώνεται. Αν δεν υποχωρήσει, τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του ζώου για διαπίστωση τυχόν άλλων προβλημάτων (π.χ. εξάρθρημα, κάταγμα).

Κατάγματα / Εξαρθρήματα

Υπάρχουν πολλά είδη καταγμάτων και εξαρθρημάτων, καθένα από τα οποία έχει διαφορετική θεραπεία. Αν και δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για όλες τις περιπτώσεις καταγμάτων ή εξαρθρημάτων, στην πλειοψηφία τους η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Τα καλά νέα είναι ότι, με τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση, τα περισσότερα κατάγματα σε σκύλους και γάτες επουλώνονται καλά. Τα περισσότερα ζώα μπορούν να ανακτήσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τη φυσιολογική κινητικότητα των άκρων τους και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Αρθρίτιδα

Αν το ζώο σας πάσχει από αρθρίτιδα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Επίσης, μπορεί να συστήσει κάποια αλλαγή στη διατροφή του σκύλου ή της γάτας σας, με χρήση ειδικών φαρμακευτικών τροφών ή χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων, που περιλαμβάνουν π.χ. γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, ωμέγα-3-λιπαρά, κλπ.

Εάν ο σκύλος ή ο γάτος σας είναι παχύσαρκος, θα πρέπει να κάνετε προσπάθεια να χάσει βάρος. Το υπερβολικό βάρος προκαλεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή του σημείου που βρίσκεται το κρεβάτι του ζώου σας, σε ένα σημείο που δεν είναι σε ύψος και στο οποίο το ζώο έχει εύκολη πρόσβαση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φυσιοθεραπεία ή περιορισμός της άσκησης.

Νεοπλασία

Οι θεραπευτικές επιλογές σε περίπτωση καρκίνου στα οστά εξαρτώνται από το είδος του όγκου, το στάδιο εξέλιξης του όγκου κατά τη στιγμή της διάγνωσης και την ηλικία του ζώου. Επίσης, σημαντικό είναι το αν συνυπάρχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα και τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη.

Αν το ζώο σας έχει οστεοσάρκωμα, τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου των οστών, μπορεί να γίνει ακρωτηριασμός του προσβεβλημένου άκρου και στη συνέχεια χημειοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα ζώα, ο κηδεμόνας του ζώου μπορεί να μην θέλει να προχωρήσει σε χειρουργείο και χημειοθεραπεία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να δοθεί στο ζώο συντηρητική αγωγή για τη διαχείριση του πόνου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ζώου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται παράταση της ζωής του ασθενούς ζώου.

Scroll to Top