Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι όταν τα κουτάβια σας γίνουν ενός έτους, σταματούν να θεωρούνται κουτάβια και πρέπει να αρχίσουν να τρώνε τροφή που είναι ειδική για ενήλικους σκύλους. Ωστόσο, τώρα που το κουτάβι σας κοντεύει να γίνει ενός έτους, είστε σίγουροι ότι πρέπει να κάνετε την αλλαγή αυτή; Πότε ακριβώς πρέπει να γίνει; Για ποιους λόγους την χρειάζεται το ζώο σας και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνει;
Γιατί πρέπει να αλλάξετε διατροφή στο κουτάβι σας όταν αρχίσει να ενηλικιώνεται;
Όσο το κουταβάκι σας αναπτύσσεται, χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες σε σχέση με έναν ενήλικο σκύλο. Για τον λόγο αυτό οι τροφές που προορίζονται για κουταβάκια, εφόσον είναι καλής ποιότητας, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, για να στηρίξουν την ανάπτυξη του ζώου. Επίσης, περιέχουν άλλα συστατικά, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, ένζυμα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα συστατικά αυτά απαιτούνται για την ανάπτυξη του σκελετού, των οργάνων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κλπ. Ιδιαίτερα τα κουτάβια μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών, που έχουν μια συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση του μεγέθους και του σκελετού τους, χρειάζονται μια ιδιαίτερη ισορροπία στην αναλογία ασβεστίου-φωσφόρου.
Ωστόσο, όταν το κουτάβι σας πλησιάσει στην ενηλικίωσή του, δεν θα χρειάζεται πλέον τόσες πολλές θερμίδες. Εφόσον συνεχίσετε να του χορηγείτε τροφή για κουτάβια, τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και λίπους, θα οδηγήσουν σε αυξημένη πρόσληψη βάρους. Ως αποτέλεσμα το ζώο σας θα παχύνει, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό μπορεί να προκαλέσει στην υγεία του ζώου σας, Επίσης, θα προδιαθέσει στην επιβάρυνση των αρθρώσεων του σκύλου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στα ζώα μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών.
Πότε πρέπει το κουτάβι σας να μεταβεί στην τροφή για ενήλικους σκύλους;
Η απάντηση είναι απλή: Όταν σταματήσει να αναπτύσσεται. Αν όμως θέλουμε να προσδιορίσουμε χρονικά το πότε σταματάνε να αναπτύσσονται τα κουτάβια, πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλες παραμέτρους. Το πιο σημαντικό είναι σε ποια κατηγορία μεγέθους ανήκει το σκυλάκι σας.
Σε γενικές γραμμές οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών ενηλικιώνονται γρηγορότερα σε σχέση με τα κουτάβια μεγαλόσωμων ή γιγαντόσωμων φυλών. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξή τους φτάνει στην ολοκλήρωση περίπου στις πιο κάτω ηλικίες:
- Κουτάβια μικρόσωμων φυλών (μέχρι 10 κιλά ενήλικου βάρους): 8-12 μήνες
- Κουτάβια μεσαίου μεγέθους φυλών (10-25 κιλά ενήλικου βάρους): 12-14 μήνες
- Κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών (25-50 κιλά ενήλικου βάρους): 15-18 μήνες
- Κουτάβια γιγαντόσωμων φυλών (περισσότερο από 50 κιλά ενήλικου βάρους): 18-24 μήνες
Ωστόσο, αυτές οι ηλικίες είναι απλώς οδηγοί. Υπόψη πρέπει να λαμβάνεται και η δραστηριότητα του σκύλου σας. Οι πιο δραστήριες και ενεργητικές φυλές ή οι σκύλοι που ασκούνται περισσότερο, ίσως χρειάζονται την επιπλέον ενέργεια που υπάρχει στην τροφή των κουταβιών για λίγο περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, τα λιγότερο ενεργητικά σκυλιά, που απολαμβάνουν πιο πολύ την “καθιστική” ζωή, η μετάβαση στην τροφή των ενήλικων σκύλων μπορεί να γίνει γρηγορότερα.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει μια εξατομικευμένη αξιολόγηση για το κουτάβι σας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του, αλλά και τον τρόπο ζωής του.
Αν το κουτάβι σας στειρωθεί, πρέπει να αρχίσει πιο νωρίς την τροφή για ενήλικα σκυλιά;
Όταν οι αρσενικοί σκύλοι ευνουχίζονται και οι θηλυκές σκύλες στειρώνονται, συνήθως παρατηρείται μία επιβράδυνση του μεταβολισμού τους. Ως αποτέλεσμα οι ενεργειακές απαιτήσεις τους να μειώνονται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Και πάλι είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς το είδος και η ποσότητα της τροφής μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί για να αποτρέψετε το ζώο να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Προσοχή η αλλαγή στη διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά!
Ωστόσο, κάθε αλλαγή στη διατροφή του ζώου σας θα πρέπει να την κάνετε σταδιακά. Αυτό γίνεται για να αποφύγετε να αναστατώσετε το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου σας, προκαλώντας του εμετούς ή διάρροια, ιδιαίτερα αν έχει ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.
Επίσης, αν η αλλαγή γίνει αργά και σταδιακά, θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο σκύλος σας να αποδεχθεί την καινούρια τροφή χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα αν είναι λίγο “ιδιότροπος” με τις γεύσεις του. Για να μην έχετε τέτοια προβλήματα, θα μπορούσατε ακόμα να δώσετε στο ζώο σας τροφή για ενήλικους σκύλους της ίδιας μάρκας με αυτή που έτρωγε το κουτάβι σας, εφόσον είστε ευχαριστημένοι με την ποιότητά της.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε την αλλαγή από μια φόρμουλα κουταβιού σε μια διατροφή ενήλικου σκύλου, είναι να κάνετε μια σταδιακή αλλαγή, αναμειγνύοντας τις δύο τροφές για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, ως εξής:
- Ημέρα 1-2: Γεμίστε το μπολ του σκύλου σας με 75% από την τροφή για κουτάβια και 25% από την τροφή για ενήλικους σκύλους.
- Ημέρα 3-4: Ανακατέψτε το φαγητό για ενήλικους σκύλους και κουτάβια σε αναλογία 50/50.
- Ημέρα 5-6: Δώστε στον σκύλο σας ένα μείγμα που αποτελείται από 75% τροφή για ενήλικα ζώα και 25% για κουτάβια.
- Ημέρα 7: Μετάβαση σε 100% τροφή για ενήλικα σκυλιά.