Πώς να κρατήσετε ασφαλή τα ζώα σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Κοινοποιήστε :

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου απέχει μόλις λίγες ημέρες. Φέτος, λόγω κορωνοϊού, μάλλον η επικρατέστερη επιλογή είναι να γιορτάσετε αυτή την ημέρα με το άλλο σας μισό στο σπίτι με ένα ρομαντικό δείπνο. Και φυσικά, οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι σας μάλλον θα επιδιώξουν να περιφέρονται στα πόδια σας, τόσο κατά τις ετοιμασίες του τραπεζιού, όσο και κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Όλα ακούγονται πολύ ρομαντικά. Εσείς, με τον ή την αγαπημένη σας και μαζί με τα αγαπημένα σας ζωάκια. Για εμάς τους κτηνίατρους όμως, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, χτυπάει το καμπανάκι για διάφορα “ατυχήματα” που μπορεί να συμβούν με τους σκύλους και τις γάτες σας, ιδιαίτερα αν μιλάμε για γατάκια ή κουταβάκια.

Τι όμως πρέπει να προσέξετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αν έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι;

Μπουκέτα λουλουδιών

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι τα λουλούδια. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα λουλούδια είναι πολύ όμορφα και η προσφορά ενός ωραίου μπουκέτου είναι πολύ ρομαντική πράξη, αν έχετε σκύλο ή γάτο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Κάποια λουλούδια είναι τοξικά για τα ζώα σε περίπτωση που τα μασουλήσουν. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα κρίνα, οι τουλίπες και το κυκλάμινο. Ειδικά τα κρίνα (lillies) είναι πολύ τοξικά για τις γάτες. Οπότε αν είστε κηδεμόνας σκύλων ή γάτων, φυλάξτε το μπουκέτο σας όσο γίνεται πιο μακριά από τα ζωάκια σας.

Σοκολάτες και σοκολατένιες τούρτες

Κάτι άλλο που είτε θα λάβουμε ως δώρο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή θα προμηθευτούμε για το ρομαντικό μας δείπνο, είναι σοκολάτες ή σοκολατένια γλυκά. Ωστόσο, τα σοκολατάκια ακόμα και αν έχουν μορφή καρδούλας, μπορεί να απειλήσουν την υγεία, ακόμα και τη ζωή των σκύλων και των γάτων μας.

Οι σοκολάτες περιέχουν θεοβρωμίνη, ένα συστατικό που οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι μας δεν μπορούν να μεταβολίσουν, σε αντίθεση με εμάς, με αποτέλεσμα η συσσώρευσή της στο αίμα να τους προκαλεί δηλητηρίαση. Η πιο επικίνδυνη σοκολάτα είναι η κουβερτούρα και η μαύρη σοκολάτα, ενώ ακολουθεί σε τοξικότητα η σοκολάτα γάλακτος. Αν το ζώο μας φάει λευκή σοκολάτα, μάλλον είμαστε τυχεροί, καθώς είναι ελάχιστα τοξική. Ωστόσο, μπορεί να του προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή διάρροια, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.

Δείπνο με ρομαντικά κεριά

Ένα δείπνο υπό το φως των κεριών θεωρείται ιδιαίτερα ρομαντικό και κατάλληλο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά σκεφτείτε ότι οι φλόγες των κεριών μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια των κατοικίδιών σας. Οι σπίθες από τη φωτιά μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα ζωάκια σας για παιχνίδι, ιδιαίτερα για τα κουταβάκια και τα γατάκια.

Για να προλάβετε εγκαύματα, μην αφήσετε τους σκύλους και τις γάτες σας μαζί με τα κεριά χωρίς επιτήρηση. Και θυμηθείτε, όταν τελειώσετε το γεύμα σας και φύγετε από το δωμάτιο, να τα σβήσετε και να τα φυλάξετε με ασφάλεια.

Δώρα και περιτυλίγματα

Αν το δώρο που θα σας φέρει ο αγαπημένος σας ή η αγαπημένη σας έχει περιτύλιγμα, τότε αυτό πρέπει να σας χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου. Οι κορδέλες, τα νάυλον περιτυλίγματα, οι σπάγγοι και το χαρτί περιτυλίγματος αποτελούν πρώτης τάξεως παιχνίδια για τα ζωάκια μας, ιδιαίτερα αν είναι κουταβάκια ή γατάκια.

Αν όμως δεν περιοριστούν στο να παίξουν με τα υλικά συσκευασίας, αλλά καταπιούν κάποιο κομμάτι από αυτά, τότε υπάρχει κίνδυνος είτε να καταλήξει στο στομάχι του ζώου σας και να αρχίσει τους εμετούς είτε να καταλήξει στο έντερο του ζώου σας και να προκαλέσει έμφραξη του εντέρου, κάτι που απαιτεί χειρουργική αφαίρεση.

Ποτά και κοκτέιλ

Σαμπάνια, κρασί ή κάποιο ευφάνταστο κοκτέιλ; Ό,τι και να διαλέξετε για τη βραδιά, ένα πράγμα πρέπει να προσέξετε για τους σκύλους και τις γάτες σας. Μην αφήσετε να πιουν έστω και μία σταγόνα. Το αλκοόλ είναι πολύ τοξικό για τα ζώα σας και η επικινδυνότητα αυξάνει όσο πιο μικρό είναι το μέγεθός τους και η ηλικία τους.

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ στους σκύλους και στους γάτους μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, διάρροια, μυϊκό τρόμο, αναπνευστική δυσκολία και ίσως και σε κώμα και θάνατο, αν η ποσότητα που καταναλωθεί είναι μεγάλη.

Scroll to Top