Γιατί είναι περίεργη η συμπεριφορά της γάτας σας; Μήπως είναι σε οίστρο;

Κοινοποιήστε :

Μήπως η θηλυκιά γατούλα σας που έφτασε περίπου την ηλικία των έξι μηνών, άρχισε να φέρεται λίγο περίεργα; Νιαουρίζει έντονα, κυλιέται και τρίβεται στα πόδια σας;

Πιθανόν να έχει μπει στην εφηβεία και να έχει αρχίσει την αναπαραγωγική της δραστηριότητα. Μπορεί αυτά τα σημάδια να είναι ενδείξεις ότι η γάτα σας βρίσκεται σε οίστρο.

Πότε εμφανίζει οιστρικό κύκλο για πρώτη φορά ένα θηλυκό γατάκι;

Οι γάτες έχουν τον πρώτο τους οίστρο όταν φτάσουν στην εφηβεία. Κατά μέσο όρο, τα πρώτα σημάδια αναπαραγωγικής ωριμότητας, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε γάτες ηλικίας περίπου έξι μηνών.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη φυλή και κυρίως ανάλογα με την εποχή του έτους που φτάνουν σε αυτή την ηλικία. Αν το ζώο φτάσει στην ηλικία των 6 μηνών εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου (δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) τότε η εμφάνιση του πρώτου οιστρικού κύκλου θα καθυστερήσει για 2-3 μήνες, έως ότου ξεκινήσει η αναπαραγωγική περίοδος.

Τι συμπτώματα θα δείτε στη γάτα σας αν είναι σε οίστρο;

Τι θα δείτε όμως στη γάτα σας όταν είναι σε οίστρο; Αρκετοί νέοι ιδιοκτήτες, που δεν έχουν ξαναδεί γάτα σε οίστρο, νομίζουν ότι το ζώο τους έχει αρρωστήσει.

 • Σε γενικές γραμμές, θα δείτε μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας:
  • Αναζητάει επίμονα τα χάδια σας.
  • Νιαουρίζει συνέχεια και πολύ έντονα.
  • Απαιτεί την προσοχή σας.
  • Τρίβεται επίμονα πάνω σας ή σε διάφορα αντικείμενα, όπως έπιπλα.
  • Κυλιέται στο πάτωμα.
  • Όταν τη χαϊδεύετε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, σηκώνει το πίσω μέρος του σώματός της ψηλά.
  • Όταν τη χαϊδεύετε κοντά στην ουρά φέρνει την ουρά στο πλάι.
 • Μπορεί να ουρεί συχνότερα ή μπορεί ακόμα να “ψεκάζει” ούρα για να “μαρκάρει” την περιοχή της. Τα ούρα περιέχουν φερομόνες και άλλες ορμόνες, που προσελκύουν τους αρσενικούς γάτους.
 • Την περίοδο που η γάτα σας είναι σε οίστρο, το πιο πιθανό είναι ότι θα δείτε στην αυλή σας ή στη γειτονιά σας αρσενικούς γάτους που δεν έχετε ξαναδεί στο παρελθόν. Κάποιοι πιθανώς θα επιχειρήσουν να μπουν και στο σπίτι σας για να ζευγαρώσουν με τη γατούλα σας. Επίσης, η γάτα σας θα έχει τάσεις να δραπετεύσει για να αναζητήσει αρσενικούς γάτους για να ζευγαρώσει.
 • Σε αντίθεση με τις θηλυκές σκυλίτσες, που όταν είναι σε οίστρο εμφανίζουν έξοδο αίματος από το αιδοίο, έχουν “περίοδο” όπως λέμε, όταν μια γάτα είναι σε οίστρο πολύ σπάνια θα παρατηρηθεί έξοδος αίματος από το αιδοίο.

Πότε εμφανίζουν οίστρο οι γάτες; Υπάρχει εποχικότητα;

Οι γάτες είναι ζώα εποχιακά πολυοιστρικά. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζουν οίστρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, η οποία στην Ελλάδα και την Κύπρο ξεκινάει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου και τελειώνει γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η γάτα δεν έχει οίστρο. Η περίοδος του άνοιστρου (δηλ. όταν δεν εμφανίζει οίστρο) συμπίπτει με την περίοδο που η διάρκεια της ημέρας είναι η μικρότερη, καθώς η εμφάνιση οίστρου συνδέεται με την περίοδο που το διάστημα της ημέρας που έχει φως είναι τουλάχιστον δέκα ώρες.

Επειδή τα ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι μπορεί να εκτίθενται σε τεχνητό φως αρκετές ώρες το διάστημα που έξω υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζουν οιστρικούς κύκλους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πόσο διαρκεί ο οίστρος στις γάτες και πόσο συχνά εμφανίζεται;

Κατά μέσο όρο, ο οίστρος σε μια θηλυκή γάτα διαρκεί για τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μόλις μία ημέρα ή ως τρεις εβδομάδες.

Ο οιστρικός κύκλος μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες, εφόσον βρισκόμαστε μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο (Ιανουάριο-Οκτώβριο).

Πώς να “απαλλαγείτε” από τα συμπτώματα οίστρου της γάτας σας και να αποφύγετε μία εγκυμοσύνη;

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε οριστικά από τα “ενοχλητικά” συμπτώματα οίστρου της γάτας σας και να αποτρέψετε μία επερχόμενη εγκυμοσύνη είναι η στείρωση του ζώου σας πριν από την εμφάνιση του πρώτου οιστρικου κύκλου.

Δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα εμφανιστεί αυτός ο πρώτος κύκλος, οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν τη στείρωση με διεξαγωγή ωοθηκεστερεκτομής (ολική αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών) όταν μια γάτα φτάσει στην ηλικία των πέντε με έξι μηνών.

Scroll to Top