Εγκυμοσύνη στις γάτες

Κοινοποιήστε :

Οι γάτες μπορούν να μείνουν έγκυες πολύ εύκολα. Το ζευγάρωμα και η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβούν κάθε φορά που μια γάτα βρίσκεται σε οίστρο. Και αυτό συμβαίνει πολλές φορές τον χρόνο, καθώς οι γάτες είναι εποχιακά πολυοιστρικά ζώα. Συγκεκριμένα, σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τον Ιανουάριο και διαρκεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και εκτίθενται σε τεχνητό φωτισμό, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζουν αναπαραγωγική δραστηριότητα με πιθανότητα εγκυμοσύνης όλο τον χρόνο.

Σε τι ηλικία μπορεί να μείνει έγκυος για πρώτη φορά μια θηλυκιά γατούλα;

Οι γάτες μπορούν να μείνουν έγκυες όταν φτάσουν στην εφηβεία και ξεκινήσει η αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Κατά μέσο όρο, η εφηβεία εμφανίζεται για πρώτη φορά στις γάτες σε ηλικία περίπου πέντε με έξι μηνών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη φυλή και κυρίως την εποχή του έτους που φτάνουν σε αυτήν την ηλικία. Αν η γατούλα σας φτάσει στην ηλικία αυτή εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου (δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) τότε η εμφάνιση του πρώτου οιστρικού κύκλου θα καθυστερήσει την εμφάνισή του, μέχρι να ξεκινήσει η αναπαραγωγική περίοδος.

Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη στις γάτες και πόσα γατάκια γεννιούνται;

Η εγκυμοσύνη στις γάτες διαρκεί περίπου 2 μήνες (63 έως 67 ημέρες). Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν και εγκυμοσύνες που διαρκούν λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο.

Ο μέσος αριθμός εμβρύων ανά γέννα είναι περίπου 4 γατάκια. Οι γάτες μπορούν να ζευγαρώσουν με περισσότερα από ένα αρσενικά κατά τη διάρκεια του οίστρου. Ως αποτέλεσμα, τα γατάκια σε μία γέννα μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς πατέρες και γι’ αυτό να έχουν πολύ διαφορετικά χρώματα.

Τι συμπτώματα θα δείτε στη γάτα σας αν είναι έγκυος;

Όταν η γάτα σας είναι έγκυος, μπορεί να δείτε τα πιο κάτω σημάδια στο σώμα της γάτας σας που υποδεικνύουν εγκυμοσύνη:

  • Οι οιστρικοί κύκλοι σταματούν: Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι που θα σας κάνει να υποψιαστείτε την εγκυμοσύνη της γάτας σας. Εάν η γάτα σας εμφάνιζε οίστρο κάθε 10 ημέρες-δύο εβδομάδες και ξαφνικά σταματά να εμφανίζει, είναι πιθανό να είναι έγκυος, εκτός αν βρισκόμαστε στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή κάπου μέσα στον Οκτώβριο.
  • Οι θηλές των μαστών διογκώνονται και αποκτούν ροζ χρώμα. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αν πιεστούν μπορεί να παρατηρηθεί έξοδος γάλακτος.
  • Αυξάνεται η όρεξη του ζώου. Αν η γάτα σας είναι έγκυος, δεν τρώει μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για τα έμβρυα που κυοφορεί.
  • Αυξάνεται το βάρος του ζώου. Οι περισσότερες έγκυες γάτες βάζουν περίπου 2-4 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μπορεί να εμφανιστούν σποραδικοί εμετοί.
  • Διογκώνεται η κοιλιά. Ιδιαίτερα από την 5η περίπου εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η κοιλιά μιας εγκύου γάτας θα αρχίσει να πρήζεται αισθητά. Θα συνεχίσει να μεγεθύνεται μέχρι το χρόνο γέννησης.

Μπορεί η γάτα σας να εκδηλώσει συμπτώματα εγκυμοσύνης αλλά να μην είναι έγκυος;

Οι γάτες που δεν είναι έγκυες παρουσιάζουν κάποιες φορές σημάδια εγκυμοσύνης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ψευδοκύηση και είναι συχνό στις θηλυκές σκύλες, αλλά όχι τόσο στις γάτες.

Αυτό ξεκινάει συνήθως στο τέλος του οίστρου και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας επιβεβαιώσει αν η εγκυμοσύνη είναι πραγματική ή πρόκειται για ψευδοκύηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση εγκυμοσύνης στις γάτες;

Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης και τον σκοπό της εξέτασης, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει τις εξής εξετάσεις:

  • Ψηλάφηση: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να αισθανθεί τα έμβρυα της εγκύου γάτας σας ψηλαφώντας και πιέζοντας απαλά την κοιλιά της. Αυτό μπορεί να γίνει συνήθως γύρω στην 17η με 25η ημέρα της εγκυμοσύνης.
  • Υπέρηχος: Ένας υπέρηχος κοιλίας μπορεί να ανιχνεύσει έμβρυα ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Οι καρδιακοί παλμοί μπορεί να εντοπιστούν κάποια στιγμή μετά την τρίτη εβδομάδα.
  • Ακτινογραφία: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να βγάλει μια ακτινογραφία κοιλίας όταν η γάτα σας βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη για να προσδιορίσει τον αριθμό των εμβρύων που κυοφορεί. Κατά την ακτινογραφία η ποσότητα ακτινοβολίας είναι μικρή και δεν είναι επιβλαβής για τα γατάκια ή τη μητέρα. Οι σκελετοί του σώματος και των κρανίων των εμβρύων αρχίζουν να γίνονται ορατοί από την 42η περίπου ημέρα της εγκυμοσύνης.

Μπορεί η γάτα σας να ξαναμείνει έγκυος όσο θηλάζει τα γατάκια της;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι θηλυκές γάτες δεν μπορούν να μείνουν έγκυες όσο εξακολουθούν να θηλάζουν γατάκια. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότερες γάτες θα εμφανίσουν οίστρο περίπου 4 εβδομάδες μετά τη γέννηση από τα γατάκια τους, εφόσον βέβαια εξακολουθεί να είναι η αναπαραγωγική περίοδος. Μπορεί ακόμα να θηλάζει και να βρίσκεται σε οίστρο ταυτόχρονα.

Scroll to Top