Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το γατάκι σας είναι αρσενικό ή θηλυκό;

Κοινοποιήστε :

Αρσενικό ή θηλυκό; Τι είναι το γατάκι που βρήκατε αδέσποτο και θέλετε να υιοθετήσετε; Μέχρι να πάτε στην κτηνίατρό σας και να λυθεί το μυστήριο, θα σας δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσετε να αντιληφθείτε αν πρόκειται για κορίτσι ή αγόρι. Έτσι, θα αποφύγετε να βρεθείτε με έναν αρσενικό “Λίλα” ή μια θηλυκή “Όσκαρ”.

Εκτός όμως από το τι όνομα θα δώσετε στο ζώο, ίσως πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το σωστό φύλο του ζώου και για τον λόγο ότι η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας και διαταραχών συμπεριφοράς ποικίλλει ανάλογα με το φύλο ενός ζώου. Για παράδειγμα, προβλήματα του ουροποιητικού όπως η έμφραξη ουρήθρας καθώς και το λεγόμενο “μαρκάρισμα” είναι συχνά στους αρσενικούς γάτους, ενώ οι νεοπλασίες μαστού εμφανίζονται στις θηλυκές γάτες.

Ποια όμως είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε αν το ζωάκι που κρατάτε στα χέρια σας είναι αρσενικό ή θηλυκό;

Εξωτερικά γεννητικά όργανα

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσετε το φύλο μιας γάτας είναι παρατηρώντας τα εξωτερικά γεννητικά του όργανα. Ας δούμε τι θα δούμε σε κάθε κατηγορία:

Αρσενικοί μη ευνουχισμένοι γάτοι

Σε περίπτωση αρσενικών ενήλικων μη ευνουχισμένων ζώων, για να διαπιστώσετε το φύλο του ζώου, αρκεί να σηκώσετε την ουρά του και να παρατηρήσετε τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Οι όρχεις διακρίνονται εύκολα σε μια απόσταση κάτω από τον πρωκτό. Αν το ζώο είναι μακρύτριχο μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς, αλλά μπορούν να ψηλαφηθούν σαν δύο μικρά μπαλάκια που μετακινούνται κάτω από το δέρμα (όσχεο).

Αρσενικά γατάκια και ευνουχισμένοι αρσενικοί γάτοι

Στα αρσενικά γατάκια και στους ευνουχισμένους γάτους, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Σε αντίθεση με τους σκύλους, το πέος στους αρσενικούς γάτους δεν είναι συνήθως ορατό. Επίσης, στα νεαρά γατάκια οι όρχεις δεν είναι ιδιαίτερα ορατοί, ενώ στους ευνουχισμένους γάτους οι όρχεις έχουν αφαιρεθεί.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σηκώσετε την ουρά του ζώου και να προσέξετε την απόσταση μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του ζώου και του πρωκτού του. Σε ένα αρσενικό γατάκι ή αρσενικό γάτο η απόσταση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα θηλυκά ζώα, καθώς μεταξύ του πρωκτού και του πέους μεσολαβούν οι όρχεις. Η εικόνα που θα δείτε σε ένα αρσενικό ζώο μοιάζει κάπως με το σύμβολο της άνω-κάτω τελείας (:), δηλαδή, τόσο ο πρωκτός όσο και το σημείο που βρίσκεται το πέος μοιάζουν σαν δύο στρογγυλές τελείες.

Θηλυκά γατάκια και θηλυκές γάτες

Σε αντίθεση με τους αρσενικούς γάτους, στα θηλυκά ζώα υπάρχει αρκετά μικρότερη απόσταση σε σχέση με τα αρσενικά μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Επίσης, η εικόνα που θα δείτε σε ένα θηλυκό ζώο μοιάζει με ένα θαυμαστικό αντεστραμμένο (!). Ο πρωκτός φαίνεται σαν τελεία και εκεί που είναι τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του ζώου (αιδοίο) φαίνεται επίμηκες, όπως η γραμμούλα του θαυμαστικού.

Χρώμα τριχώματος

Ένας πιο εύκολος αλλά όχι απόλυτα αξιόπιστος τρόπος για να ξεχωρίσεις αν μία γάτα είναι αρσενική ή θηλυκή είναι από το χρώμα της. Μερικά χρώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε γάτες ενός συγκεκριμένου φύλου.

Οι τρίχρωμες γάτες (συνήθως λευκές, πορτοκαλί και μαύρες) ή calico όπως λέγονται, είναι πάντα θηλυκές. Επίσης, πάντα θηλυκές είναι οι tortoiseshell γάτες, οι γάτες δηλαδή με χρώματα όπως το καβούκι της χελώνας (συνήθως πορτοκαλί και μαύρες). Η μόνη εξαίρεση να δούμε calico ή tortoiseshell γάτα αρσενική είναι αν κάτι δεν έχει πάει καλά και έχει υπάρξει γενετική εκτροπή, κάτι το οποίο όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Οι πορτοκαλί τιγρέ γάτες (tabby), στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρσενικές (περίπου τα τρία τέταρτα εξ αυτών).

Συμπεριφορά

Ένας ακόμα τρόπος που βοηθάει να καταλάβουμε αν μία γάτα είναι αρσενική ή θηλυκή είναι να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, αυτό περιορίζεται μόνο στα μη στειρωμένα ή ευνουχισμένα ζώα. Ζώα που δεν έχουν ευνουχισθεί ή στειρωθεί διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά των ορμονών του κάθε φύλου. Οι διαφορές αυτές συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι αρσενικοί γάτοι που δεν έχουν ευνουχισθεί τείνουν να είναι πιο επιθετικοί από τις θηλυκές γάτες. Επίσης, έχουν μεγαλύτερο κεφάλι. Τους αρέσει να περιφέρονται και μερικές φορές φεύγουν από το σπίτι και επιστρέφουν μετά από λίγες μέρες. Τέλος, μαρκάρουν την περιοχή τους ψεκάζοντας σε διάφορα σημεία με ούρο.
  • Οι θηλυκές γάτες που δεν έχουν στειρωθεί εμφανίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οίστρο, εκδηλώνοντας πολύ έντονα συμπτώματα, όπως νιαουρίζουν έντονα, κυλιούνται στο πάτωμα, τρίβονται σε αντικείμενα ή σε ανθρώπους, κλπ.
  • Οι θηλυκές γάτες που έχουν γεννήσει και έχουν θηλάσει, έχουν πιο αναπτυγμένες θηλές που μπορεί να προεξέχουν από την κοιλιά τους. Ωστόσο, η παρουσία θηλών σε ένα ζώο από μόνη της δεν μπορεί να σας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μια γάτα είναι θηλυκή, καθώς θηλές υπάρχουν τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ζώα.

Scroll to Top