Τριχοφάγος στις γάτες και τα γατάκια. Τι συμπτώματα θα έχει το ζώο σας και ποια η θεραπεία;

Κοινοποιήστε :

Ασφαλώς θα έχετε ακούσει για τον τριχοφάγο στις γάτες. Θα έχετε ακούσει επίσης ότι είναι μία ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους. Οπότε, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε κάθε φορά που βλέπετε να πέφτουν τρίχες από κάποιο σημείο του τριχώματος από τη γάτα ή το γατάκι σας. Τι ακριβώς όμως είναι ο τριχοφάγος και πώς εμφανίζεται στις γάτες η δερματοφυτίαση, όπως αλλιώς λέγεται η πάθηση που προκαλεί;

Τι είναι ο τριχοφάγος και τι τον προκαλεί στις γάτες;

Η δερματοφυτίαση είναι μια μυκητιακή μόλυνση που παρατηρείται πολύ συχνά στα γατάκια, αλλά και στις ενήλικες γάτες. Ίσως είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση στις γάτες.

Στις γάτες ο τριχοφάγος προκαλείται κατά κύριο λόγο από το Microsporum Canis. Οι αλλοιώσεις εμφανίζονται στο δέρμα, το τρίχωμα και σπανιότερα στα νύχια.

Τα νεαρά γατάκια, οι ηλικιωμένες γάτες και οι μακρύτριχες γάτες έχουν αυξημένη πιθανότητα να κολλήσουν τριχοφάγο. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες που έχουν προσβληθεί από την ιογενή λευχαιμία της γάτας (FeLV) ή την ιογενή ανοσοανεπάρκεια της γάτας (FIV). Τα ζώα αυτά συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρής μορφής δερματοφυτίαση. Το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως κορτιζόνη.

Επίσης, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχουν πολλές γάτες, όπως σε καταφύγια, ο κίνδυνος ένα γατάκι ή μια γάτα να κολλήσει τριχοφάγο είναι αυξημένος. Ακόμα, η διατροφή ενός ζώου με χαμηλής ποιότητας τροφή, αυξάνει την προδιάθεση για να κολλήσει μια γάτα δερματόφυτα. Τέλος, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία ευνοούν την εμφάνιση και τη μετάδοση της ασθένειας.

Πώς μεταδίδεται η δερματοφυτίαση;

Η δερματοφυτίαση, όπως ήδη αναφέρθηκε, προκαλείται από έναν μύκητα, που προσβάλλει το δέρμα, το τρίχωμα και σπανιότερα τα νύχια. Τα μολυσμένα γατάκια και οι μολυσμένες γάτες απεκκρίνουν στο περιβάλλον υψηλό αριθμό μυκητιακών σπορίων. Επομένως, αν υπάρχουν και άλλα ζώα στον χώρο, είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν ακουμπώντας είτε στα μολυσμένα ζώα, είτε σε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα σπόρια του μύκητα.

Τα σπόρια του μύκητα μπορεί να παραμείνουν ζωντανά στο περιβάλλον, όπως σε βούρτσες, μπωλ φαγητού, έπιπλα, σκεπάσματα, χαλιά, κλπ, για πολλούς μήνες (έχει αναφερθεί επιβίωση μυκητιακών σπορίων μέχρι 18 μήνες).

Τι συμπτώματα θα δείτε στο γατάκι σας ή τη γάτα σας αν μολυνθεί από δερματόφυτα;

Αν το γατάκι ή η γάτα σας έχει τριχοφάγο, συνήθως θα δείτε μία ή περισσότερες περιοχές στο δέρμα όπου θα έχει πέσει το τρίχωμα. Οι αλλοιώσεις μπορεί να είναι κυκλικές ή μπορεί να έχουν ανώμαλο σχήμα. Το δέρμα στην περιοχή των αλλοιώσεων εμφανίζει συχνά απολέπιση.

Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στο κεφάλι, συχνότερα γύρω από τα μάτια, γύρω από το στόμα και τα ρουθούνια και στη βάση των αυτιών. Συνήθως δεν υπάρχει κνησμός, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα μολυσμένα ζώα να ξύνονται.

Στις περσικές γάτες η δερματοφυτίαση μπορεί να εμφανιστεί ως μυκητίαση των νυχιών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας σημαντικός αριθμός μολυσμένων γάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αυτό σημαίνει ότι αν και έχουν μολυνθεί από τριχοφάγο, δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ωστόσο, μπορεί να μολύνουν τόσο άλλα ζώα όσο και ανθρώπους εφόσον έρθουν σε επαφή.

Αν και ο τριχοφάγος είναι μια πολύ συχνή ασθένεια στις γάτες, ωστόσο, συμπτώματα όμοια με αυτά της δερματοφυτίασης μπορεί να προκληθούν και από διάφορα άλλα αίτια στις γάτες, όπως π.χ. ψώρα. Επομένως, κάθε φορά που παρατηρήσετε κάποια ύποπτη αλλοίωση στο δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου σας, είναι καλό να αναζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή.

Πώς γίνεται η διάγνωση του τριχοφάγου;

Η διάγνωση της δερματοφυτίασης είναι δύσκολο να γίνει με απλή κλινική εξέταση. Δυστυχώς, τα συμπτώματα που παρατηρούνται στον τριχοφάγο μπορεί να ομοιάζουν με πολλά άλλα δερματολογικά προβλήματα που παρατηρούνται στις γάτες. Ο πρώτος έλεγχος που γίνεται είναι με τη χρήση της λυχνίας Wood. Εφόσον το ζώο έχει τριχοφάγο, οι μολυσμένες περιοχές φωσφορίζουν όταν γίνεται παρατήρησή τους μέσω της λυχνίας.

Ωστόσο, αν και αυτή η δοκιμή μας δίνει κάποια ένδειξη, από μόνη της δεν μπορεί να μας δώσει σίγουρη διάγνωση ή να αποκλείσει την παρουσία δερματόφυτων.

Η οριστική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με δειγματοληψία τριχών του ζώου από τις περιοχές των αλλοιώσεων και καλλιέργειά τους σε ειδικό υπόστρωμα. Εφόσον ο γάτος σας είναι μολυσμένος, ύστερα από λίγες ημέρες, μέχρι τρεις εβδομάδες αργότερα, θα φυτρώσουν μύκητες στο ειδικό υπόστρωμα.

Θεραπεία δερματοφυτίασης στις γάτες και τα γατάκια

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου στα μολυσμένα ζώα υπάρχει μόνο μία εντοπισμένη αλλοίωση το ζώο μπορεί να αυτοϊαθεί. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Επιπρόσθετα, όσο το ζώο μένει χωρίς θεραπεία, μπορεί να μεταδόσει τον τριχοφάγο στα άλλα ζώα σας ή και σε εσάς.

Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο πάντα να γίνεται θεραπεία των μολυσμένων ζώων. Μάλιστα, αν έχετε και άλλες γάτες ή σκύλους που ζουν στον ίδιο χώρο, καλό είναι να γίνεται θεραπεία σε όλα τα ζώα, ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα. Άλλωστε η δερματοφυτίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κολλήσουν και αυτά.

Εφόσον το μολυσμένο ζώο σας έχει μόνο εντοπισμένες αλλοιώσεις, π.χ. σε ένα ή δύο σημεία, μπορεί να γίνει τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία γίνεται με κρέμες, λοσιόν ή φαρμακευτικά μπάνια (ουσίες που περιέχουν μικοναζόλη, κετοκοναζόλη, χλωρεξιδίνη, κλπ). Η χορήγηση γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εφόσον χρησιμοποιηθεί κρέμα ή λοσιόν, θα πρέπει να γίνει επίβλεψη του ζώου ώστε να μην γλύψει το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκε η φαρμακευτική ουσία. Καλύτερα είναι να τοποθετηθεί κολάρο Ελισάβετ, για να είσαστε σίγουροι ότι το ζώο σας δεν θα το γλείψει.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και οι αλλοιώσεις πιο εκτεταμένες. Για τον λόγο αυτό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τριχοφάγου στις γάτες συνήθως απαιτείται συστηματική θεραπεία. Συγκεκριμένα γίνεται χορήγηση από το στόμα γκριζεοφουλβίνης, κετοκοναζόλης ή ιντρακοναζόλης. Η θεραπεία γενικά πρέπει να γίνεται τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Σε περίπτωση που το ζώο συνεχίζει να έχει ορατές αλλοιώσεις παρά τη χορήγηση της αγωγής, η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ιδανικά, για την επιβεβαίωση της οριστικής θεραπείας τους ζώου, γίνεται καλλιέργεια και εφόσον το αποτέλεσμά της είναι αρνητικό, τότε τερματίζεται η αγωγή.

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τα άλλα ζώα σας για να μην κολλήσετε τριχοφάγο;

Η δερματοφυτίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Αν το γατάκι ή η γάτα σας κολλήσουν τριχοφάγο, θα πρέπει και εσείς να λάβετε τα μέτρα σας, για να μην κολλήσετε. Πάντα θα πρέπει να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας με σαπούνι αν αγγίξετε το ζώο σας. Επίσης, το άρρωστο ζωάκι σας θα πρέπει να απομονωθεί από τα υπόλοιπα ζώα σας, κυρίως γατάκια και γάτες, αλλά και σκύλους.

Ακόμη, θα πρέπει να καθαρίσετε τον χώρο σας, για να απαλλαγεί από τους μύκητες και τα σπόριά τους που μπορεί να έχουν αποβληθεί στο περιβάλλον. Σκουπίστε τα πατώματα και τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα. Πλύνετε τα παιχνίδια του ζώου σας με ζεστό νερό. Τέλος, απολυμάνετε τα μέρη του σπιτιού σας στα οποία περνούν ιδιαίτερο χρόνο οι μικροί σας φίλοι. Για να σκοτώσετε τα δερματόφυτα που υπάρχουν στο περιβάλλον, απολυμάνετε τις επιφάνειες με χλωρίνη, χρησιμοποιώντας αναλογία μεταξύ 1:10 και 1:100 (ένα μέρος χλωρίνη, δέκα ως εκατό μέρη νερό).

Scroll to Top