Τα γατάκια γεννιούνται χωρίς να έχουν ένα πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θηλάζοντας τις μητέρες τους και πίνοντας πλούσιο σε αντισώματα γάλα (πρωτόγαλα), παίρνουν προσωρινή ανοσία εναντίον σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, αυτή η προστασία εξαντλείται κάπου μεταξύ των 8 και 18 εβδομάδων. Αυτό αφήνει το γατάκι σας χωρίς άμυνα ενάντια σε κάποιες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να παρατηρηθούν στις νεαρές γάτες.
Σε ποια ηλικία εμβολιάζονται τα γατάκια;
Ο πρώτος εμβολιασμός στα γατάκια σας γίνεται στην ηλικία των 2 μηνών, ο δεύτερος στην ηλικία των 3 μηνών και ο τρίτος στην ηλικία των 4 μηνών. Λίγες ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, το ζώο σας αρχίζει να παράγει αντισώματα. Μερικές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού το γατάκι σας γίνεται ανθεκτικό στις ασθένειες για τις οποίες εμβολιάστηκε.
Τα γατάκια που ζουν εντός σπιτιού χρειάζονται εμβόλια;
Εάν το γατάκι σας ζει σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε ασθένειες. Ωστόσο, πολλές από τις ασθένειες για τις οποίες εμβολιάζονται οι γάτες, προκαλούνται από ιούς που μπορούν να μεταδοθούν μέσω των χεριών ή των ρούχων σας ή άλλων αντικειμένων ή από άλλες γάτες που μπορεί να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Για ποιες ασθένειες εμβολιάζουμε τα γατάκια μας;
Είναι σημαντικό να εμβολιάζετε τα νεαρά γατάκια σας τουλάχιστον με τα εμβόλια που θεωρούνται “υποχρεωτικά”, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ζώο σας. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την τοποθεσία και τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής ενός ζώου, ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει κάποια συμπληρωματικά εμβόλια, π.χ. το εμβόλιο της λευχαιμίας.
Τα “υποχρεωτικά” εμβόλια αφορούν ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές/θανατηφόρες ασθένειες στα γατάκια σας και μετέπειτα στις ενήλικες γάτες. Οι ασθένειες αυτές είναι οι εξής:
- Πανλευκοπενία / εντερίτιδα γάτας (παρβοϊός)
- Γρίπη γάτας (μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος γάτας)
Σε περίπτωση που το ζώο σας θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανώς να χρειαστεί συγκεκριμένους εμβολιασμούς, που απαιτεί η χώρα προορισμού. Καθώς η παραγωγή αντισωμάτων και η ανάπτυξη ανοσίας χρειάζεται ορισμένες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε τις προετοιμασίες σας αρκετό καιρό πριν το ταξίδι σας. Μελετήστε προσεκτικά τις υγειονομικές απαιτήσεις κάθε χώρας για την είσοδο ζώων στην επικράτειά της.
Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια στις γάτες;
Η χορήγηση των εμβολίων δεν είναι επώδυνη. Κάποια γατάκια δεν αντιδρούν καθόλου, ενώ κάποια άλλα ίσως αισθανθούν ένα μικρό τσιμπηματάκι και αντιδράσουν λίγο.
Επίσης, συνήθως δεν έχουν παρενέργειες. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 0,5-1% μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ελαφριές παρενέργειες, που συνήθως υποχωρούν από μόνες τους. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι οι εξής:
- Ληθαργικότητα
- Ελαφρύς πυρετός
- Τοπική φλεγμονή στο σημείο έγχυσης
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε ποσοστό 0,01%, μπορεί να παρατηρηθεί αναφυλακτικό σοκ και θάνατος του ζώου. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό για να αντισταθμίσει την προστασία που παρέχουν αυτά τα εμβόλια σε ασθένειες που είναι θανατηφόρες και πολύ πιο συχνές σε εμφάνιση σε γατάκια και ενήλικες γάτες.