Πόσο νερό χρειάζεται ο σκύλος σας; Μήπως έχει αφυδατωθεί; Πώς θα το καταλάβετε και τι πρέπει να κάνετε;

Κοινοποιήστε :

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την επιβίωση ενός ζώου. Ως αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό για το σκυλί σας να πίνει αρκετό νερό για να παραμείνει ενυδατωμένο και υγιές.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο σκύλος σας ή το κουτάβι σας δεν καταναλώνει αρκετό νερό και δεν προσλαμβάνει αρκετούς ηλεκτρολύτες ή χάσει υπερβολικά υγρά, όπως π.χ. αν κάνει πολλαπλούς εμετούς ή έχει έντονη διάρροια;

Στην περίπτωση αυτή το ζώο σας μπορεί να αφυδατωθεί. Αν η αφυδάτωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε εσωτερικά όργανα, όπως τους νεφρούς και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Τι είναι η αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνει. Το νερό είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε σημαντική λειτουργία του σώματος.

Είναι φυσιολογικό το σώμα ενός σκύλου να “κερδίζει” και να “χάνει” νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το λαχάνιασμα, η αναπνοή, η ούρηση, η αφόδευση συμβάλλουν στην κανονική απώλεια νερού, την οποία ο σκύλος σας αντισταθμίζει τρώγοντας και πίνοντας.

Όταν το σώμα ενός σκύλου φτάσει στο σημείο όπου η κανονική πρόσληψη υγρών δεν αντισταθμίζει την απώλεια νερού, η ροή του αίματος και ο όγκος των υγρών μειώνεται, γεγονός που μειώνει την παροχή οξυγόνου σε όργανα και ιστούς. Η αφυδάτωση σε σκύλους οδηγεί επίσης σε απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο, χλώριο και κάλιο.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί;

Όταν η ποσότητα των υγρών του σώματος του σκύλου σας μειωθεί κατά 5%, αρχίζετε να βλέπετε σημάδια αφυδάτωσης. Τι θα δείτε:

 • Ο σκύλος σας μπορεί να είναι ληθαργικός
 • Τα μάτια, το στόμα και η μύτη του αρχίζουν να φαίνονται ξηρά
 • Το δέρμα του χάνει ελαφρώς την ελαστικότητά του

Αν ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί περισσότερο, τότε μπορεί να δείτε και τα εξής:

 • Τα μάτια του σκύλου σας φαίνονται βυθισμένα στις κόγχες τους.
 • Επίσης, το ζώο μπορεί να εμφανίσει σημάδια σοκ, όπως:
  • γρήγορο καρδιακό ρυθμό,
  • ασθενή σφυγμό,
  • έντονα κόκκινα ούλα και βλεννογόνους,
  • αδυναμία,
  • ρίγος,
  • αδιαθεσία,
  • απώλεια αισθήσεων
  • σε ακραίες περιπτώσεις το ζώο μπορεί να οδηγηθεί σε θάνατο

Τα σκυλιά που είναι πολύ νεαρά ή πολύ μεγάλα σε ηλικία, τα έγκυα σκυλιά ή οι σκυλίτσες που θηλάζουν, καθώς και οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Τι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στον σκύλο σας;

Ο σκύλος σας μπορεί να αφυδατωθεί από διάφορους λόγους. Ωστόσο, οι πιο συχνοί είναι οι εξής:

 • Θερμοπληξία συνδυασμένη με μη ικανοποιητική πρόσληψη υγρών
 • Έντονη άσκηση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή
 • Επίμονοι εμετοί ή/και έντονη διάρροια
 • Ασθένεια, που προκαλεί πολυουρία, οπότε το ζώο έχει μεγάλες απώλειες υγρών
 • Ασθένεια που προκαλεί μειωμένη διάθεση για πρόσληψη νερού, όπως νεφρική ανεπάρκεια
 • Υψηλός πυρετός

Πώς να ελέγξετε αν ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί ή όχι;

Εκτελέστε τις ακόλουθες δοκιμές για να καταλάβετε εάν το αγαπημένο σας κατοικίδιο έχει αφυδατωθεί:

 • Πρώτα δοκιμάστε την ελαστικότητα του δέρματος. Με τον αντίχειρα και το δείκτη σας, τσιμπήστε απαλά το δέρμα του σκύλου σας ανάμεσα στους ώμους του, πιάνοντας αρκετό για να το σηκώσετε ένα-δυο εκατοστά από το σώμα του. Όταν το αφήσετε ελεύθερο, η πτυχή του δέρματος θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση της αμέσως. Αν το ζώο είναι αφυδατωμένο, το δέρμα χάνει την ικανότητά του να επανέρχεται στη θέση του. Σε ακραίες περιπτώσεις, η πτυχή του δέρματος μένει σχεδόν στο σημείο που την αφήσατε.
 • Μια άλλη μέθοδος για τον προσδιορισμό της αφυδάτωσης είναι να ελέγξετε τα ούλα του σκύλου σας. Συγκεκριμένα ελέγχετε τον χρόνο επαναπλήρωσης των τριχοειδών. Αυτό το κάνετε ως εξής: Σηκώστε το χείλος του σκύλου σας και κοιτάξτε το χρώμα των ούλων του. Στη συνέχεια, πατήστε τα ούλα με τον δείκτη σας ώστε να ασπρίσουν. Αφήστε το δάχτυλό σας και παρακολουθήστε πόσο γρήγορα επιστρέφει το χρώμα ή πόσο γρήγορα ξαναγεμίζουν τα τριχοειδή αγγεία. Τα ούλα ενός υγιούς σκύλου επανέρχονται αμέσως. Αντίθετα, τα ούλα ενός αφυδατωμένου σκύλου μπορεί να χρειαστούν έως και τρία δευτερόλεπτα για να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Πώς θεραπεύεται η αφυδάτωση στους σκύλους;

Εάν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται ότι ο σκύλος σας είναι αφυδατωμένος, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει πλήρη κλινική εξέταση του ζώου σας, ώστε να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της αφυδάτωσης και να εντοπιστεί η πιθανή αιτία.

Ο λόγος μπορεί να είναι προφανής, όπως πολλλαπλοί εμετοί και έντονη διάρροια ή θερμοπληξία. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ορισμένες εξετάσεις, όπως αναλύσεις αίματος, ακτινογραφίες και υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για το ζώο σας.

Εφόσον η αφυδάτωση είναι σοβαρή, το ζώο σας θα χρειαστεί οπωσδήποτε ενδοφλέβια χορήγηση ορών για την αποκατάσταση του όγκου του αίματός του.

Επίσης, πιθανώς θα χρειαστεί να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών, όπως νατρίου, χλωρίου, καλίου, κλπ. Αυτό θα το αποφασίσει ο κτηνίατρός σας βάσει των αποτελεσμάτων των αιματολογικών αναλύσεων.

Επιπρόσθετα, αν η αφυδάτωση έχει προκληθεί εξαιτίας κάποιας παθολογικής κατάστασης, π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, επίμονοι εμετοί και διάρροια, κλπ, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα αντιμετώπιση του αιτίου που προκάλεσε την αφυδάτωση. Σε αντίθετη περίπτωση, η χορήγηση ορών και ηλεκτρολυτών θα προσφέρει μόνο μια προσωρινή βελτίωση στο ζώο σας και δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Πώς να προλάβετε την αφυδάτωση στο κατοικίδιό σας;

Είναι σημαντικό να προσφέρετε στον σκύλο σας σε καθημερινή βάση άφθονο, δροσερό και καθαρό νερό. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ότι το ζώο σας θα πίνει ικανοποιητική ποσότητα νερού κάθε μέρα και δεν θα αφυδατωθεί.

Τοποθετήστε λοιπόν αρκετά μπολ με νερό γύρω από το σπίτι, έτσι ώστε το σκυλί σας να μπορεί να πιει όποτε θέλει. Επίσης, εάν πηγαίνετε σε πάρκα σκύλων ή παίρνετε το ζώο σας για μακρινές βόλτες, καλό θα είναι να παίρνετε πάντα μαζί σας ένα μπολ νερού και καθαρό νερό, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του έτους.

Ωστόσο, θυμηθείτε ότι ακόμα και μετά από έντονο παιχνίδι ή άσκηση, δεν πρέπει να αφήσετε το ζώο σας να πιει πάρα πολύ γρήγορα νερό, ιδιαίτερα αν είναι μεγαλόσωμο. Υπάρχει κίνδυνος για στροφή στομάχου, μια παθολογική κατάσταση πολύ επικίνδυνη για το κατοικίδιό σας. Προσφέρετε στον σκύλο σας νερό σε μικρές ποσότητες, ρίχνοντας λίγο λίγο νερό στο μπολ του.

Scroll to Top