Τι πρέπει να κάνετε για να γίνει το κουτάβι σας ένας κοινωνικός σκύλος;

Κοινοποιήστε :

Μόλις αποκτήσατε ένα υπέροχο, παιχνιδιάρικο κουτάβι και έχετε μεγάλη ανησυχία να μεγαλώσει χωρίς προβλήματα υγείας. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας απασχολήσει είναι εκτός από υγιές να γίνει και κοινωνικό. Ο σκύλος σας θα πρέπει να μάθει να μην φοβάται και να μην είναι επιθετικός. Να μην είναι επιθετικός τόσο απέναντι στους ανθρώπους, όσο και απέναντι σε άλλους σκύλους και γάτους.

Τι είναι η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου;

Η κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία με την οποία το κουτάβι σας μαθαίνει να σχετίζεται με τα ερεθίσματα στο περιβάλλον του. Εφόσον το ζώο σας κοινωνικοποιηθεί σωστά, θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με ποικίλα ερεθίσματα και να μην αντιδράει σε αυτά, ανεξάρτητα από την ένταση τους. Επίσης, θα πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται σε κάθε νέα κατάσταση και εμπειρία.

Με τη σωστή κοινωνικοποίηση ένα κουταβάκι μπορεί να μαθαίνει πιο γρήγορα και να αντιμετωπίζει με επιτυχία νέες καταστάσεις. Γενικότερα αποκτάει πιο ήρεμη προσωπικότητα σε σύγκριση με τα μη κοινωνικοποιημένα σκυλάκια της ίδιας ηλικίας.

Σε τι ηλικία ξεκινάει η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου;

Η βασική κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού πραγματοποιείται στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Η περίοδος που μπορείτε να κάνετε το ζωάκι σας κοινωνικό ξεκινάει από την ηλικία των 3 εβδομάδων. Επεκτείνεται μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.

Εάν ένας σκύλος δεν κοινωνικοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να φοβάται. Ή ακόμα μπορεί να γίνεται επιθετικός σε καταστάσεις με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος.

Πώς γίνεται ένα κουτάβι κοινωνικό;

Για να γίνει κοινωνικό το σκυλάκι σας, πρέπει να βρεθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να έρθει σε επαφή με ποικίλα νέα ερεθίσματα και καινούριες καταστάσεις. Πάρτε το μαζί σας σε όσα περισσότερα μέρη μπορείτε. Αφήστε το να παρατηρήσει, να ακούσει, να αγγίξει και να μυρίσει τον κόσμο γύρω του. Όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες έχει ως κουτάβι, τόσο πιο άνετα θα νιώθει ως ενήλικος σκύλος.

Ωστόσο, σωστή κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη έκθεση του ζώου σας σε νέα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φέρετε σε επαφή το μικρόσωμο σκυλάκι σας (π.χ. Maltese, Yorkshire terrier, Poodle, κλπ) με κάποιο μεγαλόσωμο (Λυκόσκυλο, Ροτβάϊλερ, κλπ) πρέπει το μεγαλόσωμο ζώο να είναι άριστα κοινωνικοποιημένο και ήρεμο για να μην τρομάξει το σκυλάκι σας.

Για να γίνει το κουτάβι σας κοινωνικό πάρτε το μαζί σας σε όσα περισσότερα μέρη μπορείτε. Αφήστε το να παρατηρήσει, να ακούσει, να αγγίξει και να μυρίσει τον κόσμο γύρω του. Έτσι, θα αποκτήσει μια ήρεμη προσωπικότητα, χωρίς φοβίες, επιθετικότητα και άγχος.

Σε τι ερεθίσματα πρέπει να εκτεθεί ένα νεαρό σκυλάκι για να κοινωνικοποιηθεί;

Τα ερεθίσματα στα οποία πρέπει να εκτεθεί το κουτάβι σας ώστε να γίνει κοινωνικό είναι τα εξής:

  • Άλλα ζώα: Το ζωάκι σας πρέπει να εξοικειωθεί με την παρουσία τόσο σκύλων όσο και γάτων, αλλά και πουλιών. Είναι σημαντικό να εκτεθεί σε ζώα διαφόρων κατηγοριών: ζώα νεαρά, όσο και μεγάλης ηλικίας, ζώα μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα, ζώα ήρεμα ή ζωηρά και παιχνιδιάρικα.
  • Άνθρωποι: Το ζωάκι σας είναι σημαντικό να συνηθίσει να βλέπει διάφορους ανθρώπους: ενήλικους, παιδιά και ηλικιωμένους, μεγαλόσωμους ή μικρόσωμους, με διαφορετικό χρώμα δέρματος, ανθρώπους με κουκούλες, με καπέλα, με μάσκες, κλπ.
  • Πράγματα: Το κουτάβι σας πρέπει να εξοικειωθεί με τον ήχο αντικειμένων με τα οποία θα έρχεται συχνά σε επαφή εντός σπιτιού. Για παράδειγμα ηλεκτρικές σκούπες, πιστολάκι μαλλιών, μπλέντερ, κλπ. Παράλληλα όμως πρέπει να συνηθίσει και δυνατούς ήχους που μπορεί να συναντήσει σε εξωτερικούς χώρους, όπως φορτηγά, τρακτέρ, κομπρεσέρ, μηχανάκια, εκσκαφείς, κλπ.
  • Ποικίλα περιβάλλοντα: Πάρτε μαζί σας το κουτάβι σας στις καθημερινές δραστηριότητές σας, όπως σε καταστήματα, σε καφετέριες, σε εστιατόρια, κλπ. Επίσης, πάτε μαζί του εκδρομές στη θάλασσα (βρέξτε του τα πόδια για να μάθει να μην φοβάται το νερό), στο βουνό, στο δάσος, κλπ. Τέλος, συνηθίστε το από νεαρή ηλικία στις επισκέψεις στον κτηνίατρο, σε groomers, κλπ. Με τον τρόπο αυτό αργότερα θα τις θεωρεί σαν κάτι το φυσιολογικό.

Τι μπορείτε να κάνετε αν ο σκύλος σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά;

Σε κάποιες περιπτώσεις ο σκύλος σας μπορεί να μην έχει πάρει τη σωστή εκπαίδευση για την κοινωνικοποίησή του ως την ηλικία των 14 εβδομάδων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε υιοθετήσει έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο ο οποίος δεν εκπαιδεύτηκε όταν ήταν κουτάβι. Ή ακόμα μπορεί το κουτάβι σας να ήταν πολύ άρρωστο όταν ήταν μικρό και δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με πράγματα και καταστάσεις σε νεαρή ηλικία.

Ευτυχώς για εσάς, η διαδικασία της κοινωνικοποίησης δεν σταματάει όταν το κουταβάκι σας γίνει 14 εβδομάδων. Οι σκύλοι συνεχίζουν να μαθαίνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, μέσα από καινούριες εμπειρίες και καταστάσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Στην περίπτωση αυτή όμως είναι σημαντικό να δώσετε στον σκύλο σας τον χρόνο που χρειάζεται. Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος δεν μπορεί αφομοιώσει τις νέες εμπειρίες όπως ένα κουτάβι. Προχωρήστε λοιπόν με πιο αργό ρυθμό, που να ταιριάζει στο ζώο σας. Και μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες.

Scroll to Top