Ποια η θεραπεία για τα παράσιτα (σκουλήκια εντέρου) στους σκύλους και τις γάτες;

Κοινοποιήστε :

Τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν εύκολα να κολλήσουν ενδοπαράσιτα. Μάλιστα πολλά κουτάβια και γατάκια γεννιούνται με σκουλήκια, καθώς τα μολύνουν οι μητέρες τους. Τα σκουλήκια μπορεί να παρασιτούν στα κατοικίδια ζώα σας για εβδομάδες ή μήνες, χωρίς αυτά να εμφανίζουν αισθητά συμπτώματα.

Ωστόσο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν εμφανή κλινικά συμπτώματα, ο παρασιτισμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία του ζώου σας. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στους πνεύμονες, την καρδιά, το στομάχι και το έντερο του ζώου σας. Και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο έντονος παρασιτισμός ίσως οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Σε τι ηλικία πρέπει να αρχίσετε τη θεραπεία για τα εντερικά παράσιτα στο κουτάβι ή το γατάκι σας;

Το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε τον αποπαρασιτισμό στα κουτάβια ή τα γατάκια σας σύντομα, κατά προτίμηση σε ηλικία δύο εβδομάδων.

Η αποπαρασίτωση είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Ωστόσο αν είστε ένας σχετικά νέος και μη έμπειρος ιδιοκτήτης, είναι καλύτερα ο κτηνίατρός σας να σας εξηγήσει αναλυτικά τι χρειάζεται να κάνετε. Επίσης, είναι χρήσιμο να σας κάνει μια “μικρή επίδειξη” για το πώς γίνεται η αποπαρασίτωση στα κουτάβια ή τα γατάκια.

Ασκαρίδες, ένα από τα πιο συχνά εντερικά παράσιτα σε σκύλους και γάτες


Πόσο συχνά πρέπει να δίνετε φάρμακο για τα σκουλήκια του εντέρου στον σκύλο ή τη γάτα σας;

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα φάρμακα για τα παράσιτα του εντέρου σκοτώνουν μόνο τα ενήλικα σκουλήκια στον σκύλο ή τη γάτα σας, όχι τα αυγά ή τις προνύμφες τους. Έτσι τα σκυλιά σας και οι γάτες σας πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία για τα ενδοπαράσιτα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Συνιστούμε να αποπαρασιτώνετε τον σκύλο ή τη γάτα σας ως εξής:

  • έναρξη θεραπείας σε ηλικία 2 εβδομάδων
  • επανάληψη της θεραπείας κάθε 2 εβδομάδες μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων
  • Μετά την ηλικία των 2 μηνών συνέχιση της αποπαρασίτωσης του κατοικίδιου ζώου σας κάθε 3 μήνες

Ορισμένα σκουλήκια του εντέρου (ταινίες) μπορούν να μπουν στα ζώα σας μέσω των ψύλλων. Επομένως, για να μην μολύνουν τα παράσιτα αυτά τον σκύλο ή τη γάτα σας, καλό είναι να τους παρέχετε και αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη των ψύλλων.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ταυτόχρονη θεραπεία όλων των κατοικίδιων ζώων σας! Βοηθάει να μην μολυνθούν τα ζώα στα οποία δεν έχει γίνει θεραπεία και είναι ευκολότερο να το θυμάστε!

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την αποπαρασίτωση του σκύλου ή της γάτας σας;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων για τα κουτάβια και τα γατάκια, τα σκυλιά και τις γάτες. Η μορφή του αντιπαρασιτικού που διαλέγουμε εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος του σκύλου ή της γάτας σας.

Για τα κουτάβια και τα γατάκια μικρής ηλικίας συνήθως δίνουμε μια αποπαρασιτική πάστα από το στόμα.

Μετά την ηλικία των 6 εβδομάδων ξεκινάμε να χορηγούμε αντιπαρασιτικά χάπια σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως κάθε 3 μήνες).

Αντιπαρασιτικά χάπια

Στα γατάκια άνω των 8 εβδομάδων και τις ενήλικες γάτες μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα τοπικό προϊόν (υγρό που μπαίνει στο πίσω μέρος του τραχήλου). Προστατεύει τόσο από ενδοπαράσιτα, όσο και από ψύλλους, τσιμπούρια και ωτοδεκτική ψώρα. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για γάτες που είναι δύσκολο να πάρουν χάπια.

Χρειάζεται θεραπεία για τα σκουλήκια (ενδοπαράσιτα) στα γατάκια και τις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι;

Ίσως νομίζετε ότι όταν το γατάκι ή η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι δεν διατρέχει κίνδυνο να μολυνθεί από εντερικά σκουλήκια. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Το κατοικίδιό σας κινδυνεύει να κολλήσει ακόμα και αν παραμένει συνεχώς στο σπίτι.

Πώς μπορεί όμως το γατάκι ή η γάτα σας να κολλήσει σκουλήκια; Εδώ είναι οι πιο πιθανοί τρόποι:

  • Με αυγά σκουληκιών. Μπορείτε εύκολα να τα μεταφέρετε από το εξωτερικό του δρόμου, για παράδειγμα στα παπούτσια ή στα ρούχα σας.
  • Καταπίνοντας ψύλλους. Κάθε φορά που το κατοικίδιο ζώο σας τρώει ψύλλους, μπορεί να μολυνθεί από εντερικά σκουλήκια.
  • Από άλλα κατοικίδια ζώα. Υπάρχει πιθανότητα το γατάκι ή η γάτα σας να μένει μέσα στο σπίτι. Αλλά μπορεί να έχετε και άλλα κατοικίδια ζώα, για παράδειγμα έναν άλλο γάτο, που βγαίνει έξω, αλλά μπαίνει και στο σπίτι. Αυτά τα ζώα μπορούν να μολύνουν το κατοικίδιό σας με σκουλήκια ή ψύλλους.
  • Τρώγοντας έντομα. Οι γάτες αγαπούν να κυνηγούν σαύρες ή άλλα μικρά έντομα και στη συνέχεια να τα τρώνε. Αυτά τα έντομα μπορεί να είναι μολυσμένα με σκουλήκια που καταλήγουν στο στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας.
Scroll to Top