Τα μικρά γατάκια είναι σίγουρα πολύ χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα. Όλοι χαμογελούν στη σκέψη να αποκτήσουν ένα καινούριο γατάκι. Ωστόσο, είναι και πολύ ευαίσθητα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα χρειάζεται κάποιο διάστημα για να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Ιδιαίτερα ορισμένες ασθένειες είναι συχνές στα γατάκια.
Ποια όμως είναι τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στα νεαρά γατάκια που όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν;
Αναπνευστικές ιώσεις
Το πιο συχνό πρόβλημα που συναντάμε στα νεαρά γατάκια είναι το λεγόμενο “cat flu”. Είναι μια ίωση του αναπνευστικού που μπορεί να εμφανιστεί σε γατάκια ηλικίας μερικών μόλις εβδομάδων. Προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται αερογενώς, συνήθως όταν ένα άρρωστο ζώο φταρνιστεί ή απλά εκπνεύσει. Μαζί με τον ιό μπορεί να επιπλακούν και βακτήρια και να προκαλέσουν μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή την νεαρών ζώων.
Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε στα γατάκια σας, αν αρρωστήσουν με το “cat flu” είναι τα εξής:
- Φτάρνισμα
- Ρινικό έκκριμα
- Έκκριμα από τα μάτια (διαφανές έκκριμα ή κιτρινοπράσινο έκκριμα, σαν τσίμπλες)
- Πυρετός
- Ανορεξία
Σε περίπτωση που το ζώο σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ή σταματάει να τρώει, χρειάζεται άμεσα κτηνιατρική φροντίδα. Αν δείτε μόνο τα πιο πάνω συμπτώματα, πάλι το ζώο σας χρειάζεται θεραπεία, αλλά η κατάσταση δεν είναι το ίδιο επείγουσα.
Εφόσον η κατάσταση προκαλείται πρωταρχικά από ιό, δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών αν υπάρχει επιπλοκή από κάποιο βακτήριο. Επίσης, το γατάκι σας πιθανώς να χρειαστεί υποστηρικτική αγωγή, όπως χορήγηση ορών, αν δεν τρώει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 5-7 ημέρες.
Διάρροια
Το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας που βλέπουμε στα νεαρά γατάκια, είναι η διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό, π.χ. μια απότομη αλλαγή στη διατροφή ή χορήγηση κάποιας ακατάλληλης τροφής για νεαρά γατάκια. Συνήθως με λήψη απλών μέτρων, π.χ. διόρθωση της διατροφής, η διάρροια υποχωρεί σε λίγες ημέρες.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως η διάρροια μπορεί να προκαλείται από πιο σοβαρά αίτια και να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Π.χ. η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε εντερικά παράσιτα, σε βακτηριακές μολύνσεις, σε ιώσεις του πεπτικού συστήματος, κλπ. Η διάρροια συνήθως είναι πιο έντονη και το ζώο σας θα έχει πιθανώς και άλλα συμπτώματα. Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να απειλήσει τη ζωή του νεαρού σας κατοικίδιου.
Επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της εσωτερικής επιφάνειας των βλεφάρων. Αυτό που θα δείτε εσείς στο γατάκι σας είναι πρησμένα ή κόκκινα μάτια και οφθαλμικό έκκριμα, το οποίο ξεκινάει καθαρό και διάφανο, μετά γίνεται βλεννώδες και στο τέλος σχηματίζει κρούστα και τα μάτια του γατιού σας μένουν κλειστά.
Αν το ζώο σας δεν έχει άλλα συμπτώματα, τότε είναι κάτι τοπικό. Στις απλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με ζεστές κομπρέσες και οφθαλμικές σταγόνες. Αν το έκκριμα γίνεται βλεννώδες και σχηματιστεί κρούστα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα ή ενέσιμα, εκτός από την αγωγή τοπικά στο μάτι.
Αν έχετε και άλλες γάτες στο σπίτι, είναι καλό να απομονώσετε το άρρωστο γατάκι σας μέχρι να αναρρώσει, γιατί μπορεί να τα κολλήσει.
Αν το ζώο σας έχει και άλλα συμπτώματα, π.χ. φταρνίζεται, δεν τρώει τόσο καλά, κλπ., τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, όπως π.χ. το “cat flu”, για το οποίο μιλήσαμε πιο πάνω.
Παράσιτα εντέρου
Τα εντερικά παράσιτα μπορεί να βρεθούν σε γάτες κάθε ηλικίας, όμως στα νεαρά γατάκια μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σημαντικά προβλήματα, που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους. Τα σκουλήκια του εντέρου απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών στο έντερο καθώς και υγρά. Ως αποτέλεσμα, το νεαρό ζώο αδυνατίζει και αφυδατώνεται. Επίσης, λόγω του ερεθισμού του εντέρου, προκαλείται στο ζώο διάρροια.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με τον αποπαρασιτισμό του ζώου, που κανονικά έπρεπε να είχε ξεκινήσει όταν το ζώο ήταν οκτώ εβδομάδων. Στην περίπτωση αυτή δεν δρούμε προληπτικά, αλλά θεραπευτικά για να σκοτωθούν και να αποβληθούν τα παράσιτα που υπάρχουν στο έντερο του ζώου μας. Θα χρειαστεί επανάληψη της αποπαρασίτωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην σας παραξενέψει αν θα δείτε στα κόπρανα από το γατάκι σας να υπάρχει μεγάλος αριθμός σκουληκιών. Ευτυχώς, θα είναι νεκρά και δεν θα μπορούν να βλάψουν άλλο το κατοικίδιό σας.
Ψύλλοι
Αν δείτε το γατάκι σας να ξύνεται σαν το τρελό και δεν του έχετε δώσει φάρμακο για εξωπαράσιτα, τότε θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι έχει ψύλλους.
Ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του χρόνου, το περιβάλλον μπορεί να είναι γεμάτο από ψύλλους. Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά μαύρα έντομα, που τόσο αυτοί όσο και οι ακαθαρσίες τους φαίνονται πάνω στο ζώο σας σαν κόκκοι πιπεριού.
Το ζώο σας συνήθως είναι ανήσυχο, ξύνεται και ιδιαίτερα στα αυτιά του, τινάζει το κεφάλι του, γλύφεται πολύ έντονα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του. Μπορεί να δείτε να του λείπει τρίχωμα, ιδιαίτερα στην πλάτη του.
Όπως και στον παρασιτισμό από εντερικά σκουλήκια, η θεραπεία είναι ο αποπαρασιτισμός. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από την ηλικία του ζώου. Ο κτηνίατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος να σας συμβουλεύσει για τα σκευάσματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθώς και πώς να τα χορηγήσετε.